Hyppää sisältöön

Kunniamaratoonari on juossut jokaisen Helsinki City Marathonin ja on lähtöviivalla nytkin – "Joskus olen juossut farkut jalassa"

Yrjö Qvarnberg on yksi HCM:n neljästätoista kunniamaratoonarista, joka on osallistunut tapahtumaan joka kerta.

Yrjö Qvarnberg juoksemassa Helsinki City Marathonia vuonna 1992. Kuva: Helsinki City Marathon

Jyväskyläläinen Yrjö Qvarnberg, 73, tietää, miltä tuntuu juosta maraton. Hän on yksi neljästätoista kunniamaratoonarista (siirryt toiseen palveluun), joka on juossut jokaisella Helsinki City Marathonilla vuodesta 1981. Qvarnberg on lähtöviivalla myös tulevana lauantaina.

– Ensimmäinen maratonini oli Finlandia Marathon. Joskus olen juossut farkut jalassa, Qvarnverg sanoo.

Eläkkeellä oleva lääkäri kertoo, että kuntojuoksu on hänelle elämäntapa. Maratontapahtumat kannustivat harjoittelemaan juoksua läpi vuoden. Sairaana hän on ollut harvoin, sillä hän uskoo juoksun pitäneen terveenä.

– Siihen tuli päämäärä, että hölkätään, ei kilpailla. Juoksu on minulle kuntourheilua.

Qvarnerg juoksee kotimaassa ja ulkomailla. Kun hän työskenteli lääkärinä, lenkkarit kulkivat mukana myös työmatkoilla.

– Tokiossa ja New Yorkissa oli helppo kuntoilla.

Qvarnberg juoksee tyypillisesti viisi maratonia kesässä. Joskus hän on juossut jopa viikoittain. Kaiken kaikkiaan maratoneja on noin 60. Tarkkaa lukua juoksija ei muista.

– Tänä vuonna olen juossut myös kolme puolimaratonia. Lisäksi harrastan triathloneja.

Yrjö Qvarnberg on innokas juoksija. Maratonille lähdetään tänäkin vuonna. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Vuonna 2015 häntä tituleerattiin Suomen vanhimmaksi triathlonistiksi.

Kipinä juoksuun lähti Helsingin normaalilyseossa.

– Voimistelutunnilla sanottiin, että varusmiespalveluksessa teistä pidetään huolta, mutta sen jälkeen kuntonne on teidän omissa käsissänne. Se on jäänyt mieleeni.

Takaperin ensimmäisen maratonin jälkeen

Qvarnbergilla riittää tarinoita juoksuharrastuksestaan. Ensimmäisen maratonin aikaan hän työskenteli ylilääkärinä Jyväskylän keskussairaalassa ja muistaa, kuinka hän kulki kuudennesta kerroksesta alas ruokalaan takaperin ensimmäisen maratonin jälkeen.

– Se johtui siitä, että jalat olivat niin kankeat ensimmäisen maratonin jälkeen.

Qvarnberg vitsailee juoksevasta kaveristaan, joka oli kerran sanonut, että vain hautajaiset estävät osallistumasta maratonille.

– Niin meinasi käydä, kun hautajaiset olivat yhtenä lauantaina. Just ja just kahta minuuttia ennen lähtöä hän selvisi lähtöviivalle. 

Yrjöllä on päällään 20 vuotta vanha paita, jota hän kuvailee maratonin helleasuksi. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Parhaat neuvot helteellä juoksemiseen

Tulevan lauantain Helsinki City Marathonista on odotettavissa helteistä.

– Viime vuonna oli kaikista kylmin lähtö. Nyt minulla on yli 20 vuotta vanha helleasu. Käytän sitä vain Helsinki City Marathonilla.

Qvarnberg kehottaa helteellä juoksijoita panostamaan juomapuoleen.

– Jos on helle, täytyy juoda vähintään kaksi juomamukia joka juomapisteellä.

Jos ei ole tottunut urheilujuomiin, ei Qvarnberg suosittele juomaan urheilujuomia.

– Ne voivat olla liian väkeviä ja tulla ylös. Ne ovat yleensä niitä juoksijoita, jotka oksentelevat maratonilla. Muistan kerran Finlandia Marathonilla, että juomat oli loppu ja se oli katastrofi.

Qvarnbergilla ei ole enää aikatavoitetta. Joskus se oli alle neljä tuntia, mutta nyt hän juoksee maaliin noin kuudessa tunnissa. Vaikka vauhti hidastuu, se ei olle lopettanut kuntoilijan juoksuintoa.

Juoksimme ensin kymmenen minuuttia ja kävelimme minuutin. Sillä tavalla voi pidentää rasituskynnystä ja syke pysyy tasaisena.

Yrjö Qvarnberg

– Ei ole onneksi vielä mitään lonkkarikkoja. Ainut on se, että nyt hapettaa enemmän. Menen vuosi kerrallaan. Joskus se raja tulee vastaan.

Kuinka pysyä maratonkunnossa?

Pieksämäen Osmon superin maratonilla 90-luvulla hän keksi juoksijakavereidensa kanssa kuinka voimat pystyisi paremmin juoksumatkalla jakamaan.

– Teimme siellä niin, että juoksimme ensin kymmenen minuuttia ja kävelimme minuutin. Maratoniin meni aikaa neljä ja puoli tuntia. Sillä tavalla voi pidentää rasituskynnystä ja syke pysyy tasaisena.

Qvarnberg kertoo myös kuulleensa, että juoksemalla kerran viikossa kaksi ja puoli tuntia pysyy maratonkunnossa koko vuoden.

Helsinki City Marathon jää tämän kesän ainoaksi maratoniksi.

– Juokseminen on yhteisöllistä. Ei tarvitse yksin hölkätä. Pidän myös Tukholman maratonista. Sen olen juossut 11 kertaa.

Yrjö Qvarnberg on myös Ylen Päivän kasvo TV1:ssä perjantaina 11. elokuuta klo 18.20.