1. yle.fi
  2. Uutiset

Talon kokoinen asteroidi ohittaa maapallon – Tutkijat harjoittelevat vaarallisten asteroidien havaitsemista

TC4-asteroidi kulkee turvallisesti 44 000 kilometrin päässä maapallosta.

asteroidit
Kuvituskuva
Nasan havainnekuva asteroidi TC4:n tulevasta maapallon ohituksesta.NASA / JPL-Caltech

Talon kokoinen asteroidi ohittaa Maan 12. lokakuuta, Euroopan avaruusjärjestö Esan tutkijat kertoivat torstaina. Asteroidi kulkee turvallisesti noin 44 000 kilometrin etäisyydellä Maasta halki Kuun kiertoradan.

Kotiplaneettaamme lähempänä osumaa olivat Maata kiertävät satelliitit, joita kulkee avaruudessa jopa 36 000 kilometrin korkeudessa. Niidenkin pitäisi kuitenkin säästyä.

– Se on pirun lähellä, sanoi Rolf Densing, joka johtaa Euroopan avaruusoperaatioiden keskusta Saksan Darmastadtissa.

Asteroidi avaruudessa
Euroopan avaruusjärjestö ESA:n kuva maapallon lokakuussa ohittavasta asteroidi TC4:stä. ESA

Densing korosti, ettei kenenkään kannata menettää yöuniaan asteroidin takia. TC4-nimellä kulkeva asteroidi on kooltaan 15-30 metriä pitkä.

ESA:n tutkijat arvioivat, että sen kokoisen asteroidin vaikutus olisi samankaltainen kuin Tšeljabinskin yllä ilmakehään vuonna 2013 törmänneen meteori. Räjähdyksen aiheuttama paineaalto rikkoi tuhansia ikkunoita. 1 600 ihmistä loukkaantui, lähinnä lasinsirpaleista.

Silloin törmäys pääsi yllättämään kaikki.

Tutkijat keräävät tietoa vaarallisten asteroidien varalle

Asteroidi ohitti Maan jo lokakuussa 2012, mutta katosi sitten liian kauas tutkijoiden näkyvistä. Tutkijat osasivat odottaa sen palaamista lähelle Maata.

Epäselvää oli, kuinka läheltä (siirryt toiseen palveluun)asteroidi ohittaisi maapallon. Se oli tiedossa, että asteroidi tulisi korkeintaan 6 800 kilometrin etäisyydelle Maasta.

TC4:n lentoa on odotettu ja seurattu tutkimuksellisista syistä. Sen avulla kerätään arvokasta tietoa siitä, miten asteroideja voidaan havaita ja jäljittää yhdessä kansainvälisesti.

Näin kehitetään mahdollisuuksia toimia yhdessä, jos Maata olisi lähestymässä vaarallinen asteroidi, kertovat ESA ja Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa (siirryt toiseen palveluun). Mukana on noin kymmenen yliopistoa, observatoriota ja laboratoriota eri puolilta maailmaa.

Lähteet: AFP, Yle

Lue seuraavaksi