Herätys: Pitkämäki komeasti MM-finaaliin, Flow Festival alkaa, viikonlopuksi hellettä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Tero Pitkämäki
Tero PitkämäkiFranck Robichon / EPA

Tero Pitkämäki MM-keihäsfinaaliin

Tero Pitkämäki selvitti komeasti tiensä Lontoon MM-kisojen keihäsfinaaliin. Pitkämäki heitti 85,97 metriä karsinnan avausheitollaan. Heitto on Pitkämäen uran pisin arvokisakarsintaheitto. Miesten keihäänheiton loppukilpailu käydään lauantaina kello 22.15 alkaen.

Flow Festival alkaa

Flow Festival täyttää Helsingin Suvilahden alueen tänä viikonloppuna. Perjantain pääesiintyjänä on yhdysvaltalainen laulaja Lana Del Rey. Tänään Suvilahdessa piti esiintyä myös Gossip-yhtyeestä tunnetun Beth Ditton, mutta hän on joutunut perumaan esiintymisensä sairastuttuaan. Viikonloppuna festivaalin esiintyjiin kuuluvat myös brittiläinen indiepopyhtye The XX ja kertaalleen keikkansa aiemmin Flow'ssa perunut Frank Ocean. Tänä vuonna Flow'n festivaalialuetta laajennetaan entisestään.

Lana Del Rey, Elizabeth Woolridge Grant.
AOP

Suomeen perustetaan jatkuvasti ravintolaketjuja

Yhä useampi ravintola on osa ketjua. Asiakkaan on nykyään entistä vaikeampaa tietää, milloin hän ruokailee ketjuravintolassa. Matalammat kustannukset ja tarjonnan monipuolisuus ovat ketjuna toimimisen etuja, mutta kaikki asiakkaat eivät arvosta ketjuravintoloita samaan tapaan kuin yksityisiä yrityksiä.

Ravintola Jordin henkilökuntaa.
Ravintola JordinBerislav Jurišić / Yle

Puolustusministeri: USA on valmis, jos Pohjois-Korea iskee

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis sanoo maansa olevan valmis torjumaan Pohjois-Korean mahdolliset sotilaalliset toimet. Mattis kertoo, että tarvittaessa hänellä on käytössään sotilaallisia vaihtoehtoja uhan torjumiseen, mutta Yhdysvallat haluaa lähestyä asiaa ensisijaisesti diplomatian keinoin.

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis puhui turvallisuuspolitiikkaa käsittelevässä tilaisuudessa Singaporessa 3.6.2017.
Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis puhui turvallisuuspolitiikkaa käsittelevässä tilaisuudessa Singaporessa 3.6.2017.Wallace Woon / EPA

Vuosia Al-Qaidan vankina – rakensi majoja ja opetteli kieliä

Ruotsalainen Johan Gustafsson siepattiin vuonna 2011, kun hänen oli määrä ajaa moottoripyörällä halki Afrikan. Matka kuitenkin pysähtyi Maliin. Al-Qaida piti Gustafssonia vankinaan yli viisi vuotta. Gustafsson astui tällä viikolla ensimmäistä kertaa julkisuuteen vapauttamisensa jälkeen.

Gustafsson mikrofoneja edessään, kuvaajia ympärillään.
Johan Gustafsson astui lehdistön eteen Tukholmassa elokuussa 2017.Vilhelm Stockstad / EPA

Luvassa lämpöä ja aurinkoa

Perjantain sää on enimmäkseen poutainen ja laajalti melko aurinkoinen. Ylen meteorologin Toni Hellisen mukaan vain Pohjois-Lapissa tulee paikoin sadekuuroja. Viikonlopuksi etelästä virtaa lämmintä ja kosteaa ilmaa, ja lauantaina helleraja voi mennä monessa paikassa rikki. Tarkemmat säätiedot löytyvät osoitteesta yle.fi/saa.

Sääkartta
Yle