Puolustusministeri Mattis: USA on valmis, jos Pohjois-Korea iskee – sotilaallinen konflikti olisi "katastrofaalinen"

James Mattisin mukaan asiaan halutaan mieluummin diplomaattinen ratkaisu.

diplomatia
Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis puhui turvallisuuspolitiikkaa käsittelevässä tilaisuudessa Singaporessa 3.6.2017.
Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis puhui turvallisuuspolitiikkaa käsittelevässä tilaisuudessa Singaporessa 3.6.2017.Wallace Woon / EPA

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis sanoo maansa olevan valmis torjumaan Pohjois-Korean mahdolliset sotilaalliset toimet. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Puolustusministeri sanoo, että tarvittaessa hänellä on käytössä sotilaallisia vaihtoehtoja uhan torjumiseen, mutta Yhdysvallat haluaa lähestyä sitä ensisijaisesti diplomatian keinoin.

Uutistoimiston mukaan sotilaallinen konflikti Pohjois-Korean kanssa olisi Mattisin mielestä "katastrofaalinen".

Neljä ohjusta tukikohdan lähivesille?

Pohjois-Korea on julkaissut seikkaperäisen suunnitelman laukaista ballistisia ohjuksia Yhdysvaltain Tyynenmeren-tukikohdan lähelle Guamilla. Saarella sijaitsee muun muassa Andersenin lentotukikohta, josta käsin maa operoi B52-pommikoneita.

Pohjois-Korea ilmoitti, että suunnitelman mukaan neljä Hwasong-12 -ohjusta ammuttaisiin Japanin yli Guamin lähivesille, noin 30-40 kilometrin etäisyydelle saarelta. Maa on kertonut lähettävänsä suunnitelman Kim Jong-unin hyväksyttäväksi noin viikon kuluessa, ja olisi lopulta hänen päätöksensä toteuttaa suunnitelma tai jättää se toteuttamatta. Muun muassa Japani ja Etelä-Korea ovat vannoneet reagoivansa voimakkaasti, jos Pohjois-Korea toteuttaisi suunnitelmansa.

Trump: Lisää miljardeja ohjustorjuntaan

Presidentti Trump suunnittelee lisäävänsä maan ohjuspuolustusohjelmiin "miljardeja dollareita lisää". Presidentin mukaan asiasta aiotaan ilmoittaa pian. Hänen mukaansa myös maan ydinarsenaali on "tiptop-kunnossa" ja kehittyy paremmaksi.

Toisaalta Trump varoittaa ydinaseiden vaaroista ja sanoo haluavansa riisua maailman ydinaseista. Hänen mukaansa siihen asti Yhdysvallat on kuitenkin maailman voimakkain ydinasevalta.

Uhkaa kostaa pakotteet

Pohjois-Korea uhkasi maanantaina kostaa Yhdysvalloille viime viikonloppuna hyväksytyt uudet pakotteet. Kiina on vannonut noudattavansa uusia Pohjois-Koreaan kohdistuvia pakotteita "100-prosenttisesti".

Pohjois-Korean Ulkoministeri Ri Yong-hon totesi maanantaisessa lausunnossaan, ettei maa ei aio koskaan neuvotella aseistuksestaan ulkomaiden kanssa. Hänen mukaansa Pohjois-Korea pystyy iskemään minne tahansa Yhdysvalloissa ja on valmis antamaan maalle "kunnon oppitunnin".

Pohjois-Korea sanoo, ettei maa uhkaa mitään muita maita kuin Yhdysvaltoja sekä tämän sotatoimiin osallistuvia maita.

Pohjois-Korea on tehnyt tänä vuonna useita ohjuskokeita. Heinäkuussa se testasi mannertenvälistä ohjuskoetta kahdesti. Eristäytynyt maa ilmoitti maanantaina, ettei se aio luopua ydinohjelmastaan niin kauan kuin Yhdysvallat on uhka sille.

Lähteet: Reuters, AP