1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Pennsylvanian maaseudulla Trumpin suosio ei näytä hiipuvan: "Suo pääkaupungissa pitää kuivattaa"

Presidentin suosio on pudonnut alle 40 prosenttiin, mutta Lancasterissa presidenttiä kannatetaan lähes yhtä tanakasti kuin viime syksyn vaaleissa. Ylen kirjeenvaihtaja Mika Hentunen palasi selvittämään, miksi.

Maatalous on keskeinen elinkeino Lancasterin piirikunnassa.​ Kuva: Lars Os

LANCASTER Kylätiellä Pennsylvanian mahtavien maissipeltojen välissä ajaa amissimies hevosrattailla. Kavioiden kopseen ja tuulenvireen luoman rauhan rikkoo vain pikkubussi. Se kuljettaa turisteja uskonnollista kuria noudattavien, menneiden vuosisatojen talonpoikien tapaan pukeutuvien amissien mailla.

Maisemassa yhdistyvät 300 000 asukkaan Lancasterin piirikunnan tärkeimmät piirteet: maatalous ja pienyrittäjyys.

Täällä presidentti Donald Trump on poikkeuksellisen suosittu. Hän keräsi vaaleissa yli 70 prosenttia äänistä.

Kannattajat ovat kärsivällisiä

Läheisen Lancasterin kaupungin keskustassa valmistautuu suoraan lähetykseen WGAL-kanavan toimittaja Barbara Barr. Lancasterilaiset ovat tunnettuja vieraanvaraisuudestaan ja mutkattomuudestaan, ja kiireiseltä Barriltakin liikenee hetki suomalaisille vieraille.

Olimme Barrin kanssa kumpikin viime vuoden lokakuussa Trumpin kampanjatilaisuudessa läheisessä Manheimin urheiluhallissa. Ihmiset jaksoivat odottaa täyteen ahdetussa tilassa, vaikka Trump saapui puolitoista tuntia myöhässä.

Trump veti vaalitilaisuudessaan Manheimissa Lancasterissa lokakuussa 2016 salin täyteen väkeä. Kuva: Mika Hentunen / Yle

Yleisön joukossa oli paljon valkoisia maanviljelijöitä, tehdastyöläisiä ja pienyrittäjiä. Ilmassa oli innostusta ja odotusta uudistuksista, joita Trumpin valinnan toivottiin tuovan.

Vaalikampanjan jälkeen Barr on seurannut läheltä Trumpin presidenttikauden ensimmäistä puolta vuotta. Hän arvioi, että presidentin kannatus on edelleen täällä korkealla.

– Trumpia tukevat toivoisivat kyllä tuloksia terveydenhuoltouudistuksen ja ulkomaalaislakien suhteen, mutta uskon enemmistön vielä kannattavan Trumpia, Barr sanoo.

WGAL-kanavan reportteri Barbara Barr on seurannut läheltä Trumpin menestystä Pennsylvaniassa. Kuva: Mika Hentunen / Yle

Vaa'ankieliosavaltioiden tuki pysyy vankkana

Presidentinvaaleissa Trump voitti vaa'ankieliasemassa olleen 12 miljoonan asukkaan Pennsylvanian osavaltion vain 44 000 äänellä.

Hän kärsi rökäletappion osavaltion suurkaupungeissa, mutta otti selvän voiton 24 piirikunnassa Pennsylvanian pikkukaupungeissa ja maaseudulla.

Vastaavaan hän pystyi myös Ohiossa, Wisconsinissa, Michiganissa ja Minnesotassa. Tämä ratkaisi koko vaalin, koska Yhdysvaltain vaalitapa on epäsuora: Hillary Clinton keräsi kaikkiaan kolme miljoonaa ääntä enemmän, mutta Trump voitti enemmän piirikuntia.

Trumpin vaalitilaisuudessa Manheimissa Lancasterissa lokakuussa 2016 oli myös paikallisia amisseja. Kuva: Mika Hentunen / Yle

Nyt elokuussa tilanne on pääpiirteissään ennallaan ainakin neljässä tärkeässä osavaltiossa, sanoo Franklin & Marshall -yliopiston professori, politiikan tutkija Terry Madonna.

Vaikka Trumpin kannatus koko maassa on pudonnut alle 40 prosenttiin, Lancasterissa se on ainakin 8–10 prosenttiyksikköä korkeammalla.

– En tiedä, voittaisiko Trump täällä, jos vaalit pidettäisiin nyt. Hänellä on kuitenkin monin paikoin kova kannatus Pennsylvanian lisäksi Ohiossa, Michiganissa ja Minnesotassa, Terry Madonna sanoo.

– Tosiasia on, että Trumpilla on hyvin vahva peruskannattajakunta. He ovat valkoisia, asuvat maaseudulla tai pikkukaupungeissa ja ovat arvokonservatiiveja esimerkiksi abortti- ja homoliittokysymyksissä.   

Politiikan tutkija Terry Madonnan mukaan äänestäjien perusjako demokraatteihin ja republikaaneihin on Yhdysvalloissa voimistunut. Kuva: Lars Os

"Kongressi on hyvä veli -kerho"

Toimittaja Barbara Barr arvioi, että suuri syy Trumpin suosion kestämiseen on taloudessa. Lancasteriin on syntynyt tänä vuonna uusia työpaikkoja.

Samaa sanovat kylänraitin kahvilan terassilla istuskelevat Gary Bailey ja Jeff O'Neill.

Bailey kertoo kannattavansa Trumpia kahdesta syystä: presidentti on yrittäjien puolella eikä ole oikeasti poliitikko, vaan tulee Washingtonin poliittisten valtapiirien ulkopuolelta.

– Trumpin ajama pääkaupungin suon kuivaaminen tulee tarpeeseen. Yhdysvaltain kongressista on tullut hyvä veli -kerho, joka ei saa mitään aikaiseksi, Bailey laukoo.

Greg Bailey (vasemmalla) ja Jeff O´Neill pitävät Trumpia yrittäjien presidenttinä, joka tuulettaa Washingtonin poliittisia piirejä. Kuva: Mika Hentunen / Yle

"Median ja vasemmiston ajojahtia"

O'Neill myöntää, että tutkinta Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain vaaleihin ja Trumpin mahdollisista yhteyksistä venäläisiin mietityttää. Sillä ei kuitenkaan ole ollut vaikutusta hänen mielipiteeseensä presidentistä.

– Paljon tästä julkisuuden veivaamisesta on vain liberaalin vasemmiston liioittelua, O'Neill uskoo.

Kahvilaan saapuva Irene Weaver pitää Venäjä-jupakkaa poliittisena pelinä.

– Suurin osa siitä on keksittyä. Trump on kansainvälinen henkilö, jolla on luonnollisesti yhteyksiä ulkomaille, Weaver selittää.

Tutkija Terry Madonnan mukaan luottamus amerikkalaiseen johtavaan mediaan on Lancasterissa pohjamudissa. Tilanne on samanlainen eri puolilla Yhdysvaltoja paikkakunnilla, joissa Trump on edelleen suosittu.

– Trumpin kannattajat pitävät huonoa julkisuutta median ajojahtina. Mitä enemmän Trump osoittaa sormellaan valtaa pitäviä poliittisia piirejä ja kansallista mediaa, sitä enemmän hänelle kotikatsomoissa hurrataan, Madonna sanoo.