Professori junaliikenteen avaamisesta kilpailulle: Hinnat voivat vaihdella päivittäin

Professorin mukaan hintakilpailua syntyy aluksi, jos junaliikenne avataan kilpailulle.

rautatieliikenne
Pendolino ja IC2-juna Turun ratapihan varikolla.
Jouni Koutonen / Yle

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun professorin Lasse Mitrosen mukaan lippujen hinnat voivat aluksi laskea, kun junaliikenne avataan kilpailulle.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) kertoi keskiviikkona, miten raideliikenteen avaaminen kilpailulle etenee. Henkilöliikenne on tarkoitus avata kilpailulle vaiheittain vuoteen 2026 mennessä.

Mitrosen mukaan hinnoilla varmasti kilpaillaan aluksi, jos alalle tulee uusia toimijoita.

– Sitten voi tulla myös hintavaihtelua. Yhtäkkiä syntyykin sellaista tarjontaa, jossa on luksusta ja muuta. Hintavaihtelua tulee myös sen kautta. Hiljaisina aikoina voi olla halvempaa, ruuhkassa kalliimpaa tai halvempaa, jos ostat lipun aiemmin. Hinnat voivat vaihdella päivittäin, hän pohtii Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Lasse Mitronen
Professori Lasse MitronenYle

Mitrosen mukaan Helsingin seudun liikenne HSL on hyvä esimerkki siitä, miten aikataulujen ja lippujen sopivuus eri yhtiöiden välillä sovitetaan yhteen.

Hänen mukaansa sellaista tilannetta ei pitäisi syntyä, että ongelman sattuessa kuluttaja ei tiedä, mihin operoijaan pitäisi ottaa yhteys, jos juna ei esimerkiksi kuljekaan.

– Siihen tarvitaan regulaattorin, yhteiskunnan, säätelyä, että se on yhtenäinen ja kuluttaja tietää kuka vastaa mistäkin. Muuten tulee ongelma, sanoo Mitronen.