1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Game of Thrones -fanitus käy nyt Suomessa kuumana – kirjailija George R. R. Martin ei pääse edes kahville yksin

Helsingissä parhaillaan pidettävät scifimessut ovat napakymppi Game of Thrones -faneille.

Game of Thrones
Tähtihetkessä keskusteltiin Game of Thrones -fantasiasarjan suosiosta.

Fantasiasarja Game of Thrones on jälleen kuuma puheenaihe nyt seitsemännellä kaudellaan. Suomalaisfanit pääsevät myös tällä viikolla Suomessa tapaamaan sarjan tekijöitä Game of Thrones -kirjailija George R. R. Martinista lähtien kansainvälisillä scifimessuilla. Worldcon-tapahtuma järjestetään pohjoismaissa ja Suomessa ensimmäistä kertaa.

75. Worldonissa mukana on myös Game of Thrones -bloggaja, Helsingin Sanomien toimittaja Jussi Ahlroth. Hänen mukaan tapahtuman saaminen Suomeen on valtavan iso juttu, jonka eteen fanit ovat tehneet ahkerasti vapaaehtoistyötä.

– Sitä voi verrata siihen, että saisimme urheilussa olympialaiset Suomeen. Scifi- ja fantasiatapahtumana Worldon on kaikkein tärkein ja perinteisin, vaikka ei enää isoin. Kirjailija George R. R. Martin on itse ollut fanina mukana muiden joukossa 70-luvun alusta asti, kuten edelleen. Hän hengaa ja tapaa tuttuja messuilla.

Martinin Tulen ja jään laulu -romaanisarjan suomentaja Satu Hlinovsky on seurannut fanitetun kirjailijan viihtymistä messuilla.

– Eilen kävin katsomassa nimikirjoitusjonoa, joka ilmestyi jo tuntikausia etukäteen. Kirjailija ei saa rauhassa edes istua kahvikupposelle, kun fanit tulevat juttelemaan, nauraa Hlinovsky.

Harva säästyy miekalta

Vuonna 2011 alkaneesta tv-sarjasta tuli välittömästi hitti. Suosio on pysynyt vakaana läpi kausien.

– Melkein kaikki jaksot päättyvät cliffhangeriin, joten on pakko tietää mitä tapahtuu seuraavaksi. Henkilöhahmojen kirjo vetoaa varmasti myös. Siellä on joku jokaiseen makuun, sanoo Hlinovsky.

Hahmoja sarjassa riittää sadoittain, kirjoissa vieläkin enemmän.

Jussi Ahlroth pitää koko pakettia onnistuneena alkaen näyttävästä toteutuksesta ja isosta budjetista.

– Käsikirjoitukset ja roolitukset ovat hyviä. Sarja on tullut tunnetuksi myös yllättävistä juonenkäänteistä. Se on ihan vitsi fanien keskuudessa, että George R. R. Martin tykkää tappaa henkilöitään. Kuka tahansa voi kuolla, se on aika harvinaista isoissa tv-sarjoissa ja romaanisarjoissakin, sanoo Ahlroth.

Väkivalta herättää mielipiteitä

Ahlroth uskoo myös jaksojen julkaisun luoneen _Game of Thrones _-ilmiötä.

– Sarja ilmestyy yli 170 maassa samalla minuutilla viikoittain. Kaikki katsojat elävät samassa pulssissa odottaen uutta jaksoa. Netti on täynnä kuhinaa ja spekulaatiota.

Läpi Game of Thronesin on syntynyt keskustelua väkivallasta. Hlinovsky näkee, että väkivaltaa on sarjassa runsaasti, koska fantasiamaailma sijoittuu keskiaikaista yhteiskuntaa muistuttavaan maailmaan.

– Suhtautuminen alastomuuteen ja väkivaltaan oli erilainen kuin nykyään. Silloin se oli ehkä osa elämää, nyt sillä on lähinnä shokkiarvoa.

Ahlrothin mielestä sarja on tehnyt seksuaalista väkivaltaa näkyväksi.

– Viidennellä kaudella yksi hahmo raiskattiin ja siitä tuli keskustelu. Minusta hahmon näyttelijä kommentoi siinä vaiheessa hyvin. Hän sanoi, että jos emme voi puhua edes fiktiivisestä raiskauksesta, niin miten voimme puhua todellisesta seksuaalisesta väkivallasta.