Ranskassa myyty lähes 250 000 myrkkymunaa – EU pitää hätäkokouksen yhä laajenevasta skandaalista

Kielletyn hyönteismyrkyn saastuttamia kananmunia on löydetty jo 15 Euroopan maasta.

Ruoan turvallisuus
Kananmunia hollantilaisella maatilalla Doornenburgissa.
Kananmunia hollantilaisella maatilalla Doornenburgissa.Vincent Jannink / AFP

Ranskassa on ehditty myydä lähes 250 000 fiproniili-hyönteismyrkyn saastuttamaa myrkkymunaa sitten huhtikuun. Ranskan maatalousministeri Stephane Travert rauhoitteli ihmisiä sanomalla, että munien aiheuttama riski kuluttajien terveydelle on vähäinen.

Ranskalainen tukkukauppa oli hankkinut kaksi munaerää Belgiasta, ja ne myytiin huhtikuun ja kesäkuun lopun välisenä aikana.

Hyönteismyrkky fiproniilin saastuttamia kananmunia on löydetty jo 15 Euroopan maasta. Miljoonia munia on vedetty myynnistä.

Taustalla kanahäkkien puhdistusaine

Fiproniilia on päätynyt muniin, koska Belgian Flanderissa toiminut yritys oli lisännyt sitä valmistamaansa hyönteismyrkkyyn, jota käytetään kanahäkkien puhdistamiseen kanapunkeista. Yrityksen tuotteita on käytetty tiloilla ainakin Hollannissa ja Belgiassa, mahdollisesti myös Saksassa.

Fiproniili voi vaurioittaa muun muassa keskushermostoa ja maksaa. Sillä torjutaan lemmikkien iholoisia, mutta tuotantoeläimille fiproniilia ei saisi käyttää myrkyllisyyden vuoksi.

Komissaari: Keskinäisen syyttelyn loputtava

EU:n ruokaturvallisuudesta vastaava komissaari Vytenis Andriukaitis ilmoitti perjantaina, että hän järjestää munaskandaalista korkean tason kokouksen, jonne kutsutaan tapaukseen liittyvät ministerit ja EU-maiden kansalliset valvontaviranomaiset.

Aluksi Belgian viranomaisia syytettiin hitaasta reagoinnista, mutta keskiviikkona Belgian maatalousministeri syytti hollantilaisia viivyttelystä.

– Syyttely ja häpäiseminen ei vie meitä eteenpäin, ja haluan lopettaa sen, komissaari Andriukaitis sanoi tiedotteessa.

Kokous on tarkoitus pitää ennen syyskuun loppua.

Myös Tanskaan on päätynyt myrkkymunia

Kananmunia on kerrottu päätyneen myös Tanskaaan, ilmoitti elintarviketurvallisuusvirasto Fødevarestyrelsen (siirryt toiseen palveluun).

Munia oli myyty muun muassa ravintoloille ja catering-yrityksille. Viranomaisten mukaan munat ovat määräysten vastaisia, mutta niissä ei ole vaarallisia määriä fiproniilia.

Tanskalaisyhtiö Danæg Products oli ostanut kaikkiaan 20 tonnia keitettyjä ja kuorittuja munia belgialaiselta alihankkijalta. Nyt saastuneet tuotteet vedetään takaisin.

Aiemmin Fødevarestyrelsen arvioi, että saastuneita munia tuskin olisi päätynyt Tanskaan. Arvio perustui senhetkisiin Belgiasta ja Hollannista saatuihin tietoihin.

Lähteet: Reuters, AFP, STT

Lue myös:

Evira: Hollannin myrkkymunia ei pitäisi olla Suomessa – "Selvitetään, mihin kaikkialle kananmunia on päätynyt"

Tulli: Hollannista on tuotu Suomeen kananmunajalosteita

Belgia ja Hollanti tukkanuottasilla saastuneiden kananmunien takia – myrkkymunista tiedottamista viivyteltiin

Hollantilaisista munista löytynyt myrkky herättää pelkoa Euroopassa: Miljoonia kananmunia vedetty myynnistä