Hyppää sisältöön

Kotkan Energia saa uuden toimitusjohtajan: Nyt on aika ottaa uusi askel

Yhtiö lupaa uusia palveluita energiankäytön hallintaan. Myös kaukolämpölaskut saattavat pienentyä.

Kotkan Energian uusi toimitusjohtaja Pekka Passi (keskellä) uskoo, että ketterät ja joustavat yritykset pärjäävät energia-alalla. Eläkkeelle lomien kautta jäävä toimitusjohtaja Vesa Pirtilä (kuvassa oikealla) ja Kotkan Energian hallituksen puheenjohtaja Pasi Hirvonen arvostavat Passin energia-alan tuntemusta. Kuva: Petri Niemi/Yle

Kotkan Energia etsii kasvua muun muassa energiatehokkuutta ja -säästöä lisäävistä palveluista.

– Kaupungin tarvitseman energiantuotannon kapasiteetti on rakennettu. Nyt on aika ottaa uusi askel, sanoo toimitusjohtaja Vesa Pirtilä.

Yhtiö on noin viidessätoista vuodessa muuttunut energian jakelijasta tuottajaksi, kun yhtiö on rakennuttanut muun muassa biovoimalaitoksen ja jätteenpolttolaitoksen.

Yli puolet kotkalaisista kiinteistöistä lämmitetään yhtiön tuottamalla ja jakelemalla kaukolämmöllä. Nyt yhtiö haluaa olla mukana nykyistä syvemmin teollisuuslaitosten, liikekiinteistöjen ja asuintalojen energiankäytön hallinnassa.

– Kerrostaloissa isännöitsijöiden lämpöosaaminen heikkenee vuosi vuodelta. Yhtiömme voisi jatkossa esimerkiksi omistaa kaukolämpölaitteet ja hoitaa tämän palvelun heidän puolestaan, visioi Pirtilä.

Kaukolämmön hinta pysyy kilpailukykyisenä

Vesa Pirtilä on hoitanut Kotkan Energian toimitusjohtajan tehtäviä yli 20 vuotta. Kaupungin omistama konserniyhtiö on kasvanut noin 100 työntekijän firmaksi, joka pyörittää noin 50 miljoonan euron liikevaihtoa vuodessa.

Syyskuun alussa Pirtilä jättää toimitusjohtajan pestin.

– Tulee eläkeikä vastaan. Tämä sattuu myös hyvään saumaan, koska  esimerkiksi kaupungin poliittinen johto ja yhtiön hallitus ovat hiljattain menneet uusiksi.

39-vuotias uusi toimitusjohtaja Pekka Passi  tulee talon sisältä. Kauppatieteiden maisteri Passi on toiminut yhtiön kehitysjohtajana ja konsulttina melkein puolitoista vuotta.

– Haluamme tulevaisuudessa auttaa asiakkaitamme optimoimaan energiankäyttöään ja etsimään teollisuudelle esimerkiksi uusia ratkaisuja lämmön talteenotossa.

Yhtiö aikoo rakentaa esimerkiksi energiankulutusta seuraavia ja vertailevia palveluita asiakkaiden avuksi.

Tuleva toimitusjohtaja lupaa, että kaukolämmön hinta pysyy kilpailukykyisenä.

Kun saamme uuden strategiamme käyntiin, niin asiakkaan kaukolämpölasku voi jopa pienentyä nykyisestä.

Pekka Passi

– Kun saamme uuden strategiamme käyntiin, niin asiakkaan kaukolämpölasku voi jopa pienentyä nykyisestä.

Sähkömiljoonia kasvuhankkeisiin

Uusia mahdollisuuksia Kotkan Energia näkee myös teollisuuden ja talojen hukkalämpöjen hyödyntämisessä. Yhtiö ostaa jo nyt esimerkiksi Kotka Millsin prosessista syntyvää ylijäämälämpöä.

– Hukkalämmön lähteitä on paljon Kotkassa, sanoo toimitusjohtaja Vesa Pirtilä.

Kotka on havitellut aktiivisesti esimerkiksi datapalvelinkeskuksia, joista syntyvä lämpö voitaisiin varastoida talteen.

– Esimerkiksi Katariinassa olemme tutkineet kallioluolaa, johon voisi varastoida hukkalämpöä esimerkiksi kesällä ja hyödyntää sitä sitten talvella lämmityskauden aikana.

Kotkan Energia toivoo kaupungilta vetoapua uusiin kasvuinvestointeihin. Kaupunki miettii parhaillaan, miten se käyttää Kymenlaakson Sähkön osakkeiden myynnistä saamiaan miljoonia.

–  Otamme mielellämme pääomaa vastaan. Laitamme sen poikimaan ja maksamme sen kaupungille korkoina ja osinkoina takaisin, sanoo Kotkan Energian kehitysjohtaja Pekka Passi.

Syyskuun alussa toimitusjohtajana aloittava Passi laskee, että tuotto-odotus sijoitetulle pääomalle on keskimäärin seitsemän prosenttia. Parhaimmat kohteet voivat tuoda 20 prosentin tuoton sijoitetulle pääomalle.

.
.