Tubettava lentäjä avaa harvinaisen näköalapaikan lentokoneen ohjaamoon – työnantaja suhtautuu suopeasti

Tapio Siivola on tiettävästi Suomen ainoa tubettava lentokapteeni.

lentäjät
tapio siivola lentäjä tubettaja
Tapio Siivola pääsee ammattinsa avulla kuvaamaan harvinaisia näkymiä lentokoneen ohjaamosta.Tapio Siivola

Tapio Siivola vastaa puhelimeen hotellihuoneessa Norjan Moldessa. Ikkunasta aukeaa vuonojen ylle maisema, joka olisi mukava jakaa muillekin nähtäväksi.

Siivola on ammatiltaan liikennelentäjä, hän viettää noin 130 päivää vuodessa hotellihuoneissa eri puolilla Eurooppaa. Muutama vuosi sitten syntyi ajatus, että tällaista harvinaista elämäntyyliä voisi dokumentoida myös jälkipolville.

– Reissaan paljon ja ajattelin, että olisi kiva, jos tästä jäisi itselle joku muisto. Olen aina tykännyt videoiden tekemisestä, ja jossain vaiheessa aloin ladata niitä myös Youtubeen sillä ajatuksella, että kaveritkin voivat niitä katsoa, Siivola kertoo.

Kavereiden lisäksi videoista kiinnostui moni muukin: Tapio on the move (siirryt toiseen palveluun) -kanavalla on nyt yli 4600 tilaajaa. Yleisön kasvun myötä kerronta on muuttanut muotoaan, nykyisin Siivola pyrkii päiväkirjamaisen kerronnan ohella myös reagoimaan katsojapalautteseen ja toiveisiin.

– Minulta kysytään paljon esimerkiksi lentopelkoon ja tekniikkaan liittyviä asioita. Suomalaiset eivät ole small talkissa erityisen hyviä, mutta monilla on kokemuksia lentokoneessa istumisesta, siitä riittää aina puhuttavaa.

Työnantaja hyväksyy

Siivola lentää nykyisin alihankintayrityksen kautta SAS:n lentoja Pohjois-Euroopan liikenteessä. Työnantaja on suhtautunut videoiden kuvaamiseen suopeasti.

– Kun vaihdoin työnantajaa vuoden alussa, kerroin heti työhaastattelussa, että harrastan tällaista. Olimme heti samalla sivulla asioiden suhteen siinä, että luonnollisesti työturvallisuus ja työn tekeminen menevät kaiken edelle.

Kun vaihdoin työnantajaa vuoden alussa, kerroin heti työhaastattelussa, että harrastan tällaista.

Tapio Siivola

Työtilanteen salliessa mikään ei estä Siivolaa laittamasta imukupilla kameraa kiinni lentokoneen ohjaamon ikkunaan ja kuvaamaan lähestymistä ja laskua Norjan vuoriston yllä ilta-auringon väreissä. Työkaveritkaan eivät paheksu Siivolan harrastusta.

– Aika moni kollega jo nykyisin tietää tästä. Tavallisesti lennon alussa kerron, mikä on homman nimi. Ja jos joku näkyy selkeästi videolla, kysyn luvat erikseen. Kaikki eivät halua esiintyä videolla, ja se on tietysti ihan ok.

Hitti syntyi vahingossa

Itä-Helsingissä perheineen asuva 34-vuotias Siivola vloggaa lentämisen ohessa omaan arkeensa liittyvistä asioista, kuten Helsingin yleisistä saunoista, veneilystä tai Helsingin hyökkäilevistä lokeista.

Kaikkien aikojen suosituin postaus kertoo uuden auton hankkimisesta. Videon otsikko on "Uusi auto alle, mutta oliko vanha parempi?".

– Otimme leasing-auton vuodeksi, kun meille tuli perheenlisäystä. Siitä tuli vahingossa jonkin sortin "clickbait", eli otsikko antaa ehkä vähän väärän kuvan videon sisällöstä, Siivola nauraa.

Tämän puolivahingossa syntyneen hitin jälkeen toiseksi suosituin video kertoo Siivolan ensimmäisestä lennosta kapteenina matkustajalennolla.

Muihin suomalaisiin tubettaviin lentäjiin Siivola ei ole törmännyt. Maailmalta kollegoja löytyy jokunen, ja Suomestakin esimerkiksi flying_lauri (siirryt toiseen palveluun)-niminen suosittu Instagram-tili, jossa suomalainen lentäjä postaa pääasiassa työhönsä liittyviä kuvia.