1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ikääntyminen

"Ihanaa", "Virkistävää", "Aiomme jatkaa" – sekä vanhukset että maatilat innostuivat virkistymisvierailuista

Keski-Suomessa on kokeiltu miten ikääntyvien päivätoiminta soveltuisi osaksi maatilojen arkea. Mallia on haettu muualta Euroopasta - muun muassa Norjassa on vuosien kokemus muistisairaiden päivätoiminnasta maatiloilla.

Kuva: Riikka Pennanen / Yle

Kohosen tilalla Petäjävedellä kaikuu Kikan Sukkula Venukseen. Sitä esittää 71-vuotias Marja-Liisa Rusila.

– Työaikana esitin tätä aina välillä pikkujouluissa. Kerran hukkui mikki matkalla, niin minulla oli makkara mikkinä. Nyt olen kuitenkin ollut 12 vuotta aika umpiossa, ja nämä tilavierailut ovat olleet sellaista rentoutusta, Rusila kertoo shown jälkeen.

Rusilan ja muun ikäihmisryhmän vierailu Kohosen villasikatilalla on osa Keski-Suomessa käynnissä olevaa virkistymisvierailujen kokeilua. Sillä pyritään edistämään iäkkäiden hyvinvointia ja kotona asumista.

Kohderyhmän kokemukset summaa possujen ruokinnan lomassa Irja Salasmaa.

– Ihanaa! Todella ihanaa, virkistävää, lepposiaa, hyvässä seurassa. Tällaista pitäisi olla jatkuvasti. Terveisiä kunnanisille, että tällaista pitää saada lisää!

Samoilla linjoilla on Marjatta Talvitie.

– Minäkin yksinäni siellä mökillä olen, niin kyllä nämä piristävät. Tämä on ollut mukava kesä, hän sanoo.

Kuva: Riikka Pennanen / Yle

Tavoitteena terveysvaikutukset

Vierailujen tarkoitus ei ole ainakaan pelkkä hauskanpito, vaan niillä testataan myös terveys- ja hyvinvointivaikutuksia.

– Tosi hyvältä näyttää. Nämä ovat odotettuja päiviä, jotka vaikuttavat kotiin saakka, esimerkiksi kokeilussa olevien ikäihmisten liikkuvuus on parantunut, sanoo Laura Kymäläinen Hyvinvointia maatiloilta -hankkeesta.

– Nämä vierailut kyllä huomaa omassa olossa, vahvistaa Talvitie.

Kymäläisen mukaan maatilapäivät lisäävät ikäihmisten elämän mielekkyyttä.

– Olen todella virkistynyt. Nyt kun on ollut näin kurja kesä, niin en ole oikein päässyt vesijuoksemaan, ja se on minulle rakas harrastus, sanoo Salasmaa.

Hakemuksia kokeiluun tuli pariltakymmeneltä tilalta, neljä niistä pääsi mukaan.

Tila: Aiomme jatkaa

Yksi kokeiluun osallistuneista on Kohonen farm, villasikatila Petäjävedeltä.

– Minusta kokeilu on onnistunut oikein hyvin. Ihan on harkinnassa, että jatkossa voisi enemmänkin olla tällaista toimintaa, sanoo Satu Kohonen.

Ikäihmiset ovat käyneet tilalla kahden viikon välein. Vierailut ovat olleet sisällöltään vaihtelevia, sillä tekemisiin ovat vaikuttaneet niin sää kuin vieraiden jaksaminen.

– On istutettu pensaita ja maalattu koirankoppia, ja vähemmän jaksamisen päivinä on otettu rauhallisemmin. Fiiliksen mukaan on koitettu mennä, Kohonen sanoo.

– Kaikkea on tehty, mitä meidän ikäisemme jaksavat tehdä, vahvistaa Salasmaa.

Kuva: Riikka Pennanen / Yle

Tekemisiä on järjestelty vieraiden taitojen ja halujen mukaan, eikä työvelvoitetta – tietenkään ole. Haluja kyllä on.

– Joukossa on muutama innokas ja kokenut puutarhanhoitaja, väittäisin, että meidän marjapensaidemme aluset eivät koskaan ole olleet näin hyvin kitkettyjä, Kohonen nauraa.

Kohosen tilalla suunnitellaan nyt perhehoitoa, valmennuksiin on jo ilmoittauduttu.

– Katsomme, että voisiko meillä pyörittää päivätoimintaa. Näppituntuma on, että vierailijat ovat tykänneet ja kiinnostusta olisi, Kohonen sanoo.