Suopursuruoste kiusaa Lapin kuusikoita – oranssinkeltaiset pölylautat leviävät jokiin

Sateisestä alkukesästä voimaantunut sienitauti haittaa erityisesti taimikoiden kasvua.

Suopursuruosteen aiheuttamaa itiöpölyä Kemijoessa Rovaniemellä. Kuva: Anna Nevalainen / Yle

Suopursuruoste on suopursuista kuusten nuoriin neulasiin ja toisinaan myös käpyihin leviävä tauti, jota esiintyy erityisesti Lapissa jossa soita ja suopursuja riittää. Tänä kesänä kuusikot oranssinkeltaiseksi värjäävää tautia on poikkeuksellisen paljon, kertoo Luonnonvarakeskuksen vanhempi tutkija Juha Kaitera. Sateinen alkukesä helpotti sienitaudin siirtymistä talvehtineista suopursuista lähiseudun kuusiin.

– Ajoin Oulusta Kolariin ja suopursuruostetta oli paikoin erittäin runsaasti, Kaitera kertoo näkymistä Tornionjoen varrella.

Kuusi toipuu yleensä nopeasti, koska tuho kohdistuu neulasiin eikä silmuihin. Nyt tauti on kuitenkin vaivannut Lapin kuusikoita useana vuonna peräkkäin, joten odotettavissa on että kuusten kasvu hidastuu.

– Varmasti sillä on vaikutuksia, erityisesti taimituotannossa. Jossain isossa kuusessa ne kasvutappiot eivät niin näy.

Suopursuruoste kellastaa kuusen. Kuva: Yle / Jorma Korhonen

Kuusista leviää myös okranväristä helmi-itiöpölyä tuulen mukana jopa satojen kilometrien päähän. Oranssinkeltaisia lauttoja kelluu Kemijoessa Rovaniemellä ja myös ainakin Inarijärvellä ja Simojoella on lauttoja nähty.

–  Jos iho on herkkä, niin tuskin kannattaa mennä uimaan, mutta en ole koskaan kuullut mistään allergisista reaktioista, Kaitera sanoo.

Lapissa suopursuruoste on muuta maata yleisempää, mutta pölylautoista on havaintoja myös Kokemäenjoesta.

Suopursuruostetta kuusissa Sinetästä Pelloon vievän tien varrella Kuva: Jorma Korhonen