Kiky vei kesäloman, budjetti talvitakin – leikkaukset näkyvät suurperheen arjessa

Kahdeksan lapsen uusperheessä lasketaan, että hallituksen säästöt kertautuvat ja vievät kukkarosta helposti jopa satoja euroja.

lapsiperheet
Hirvosen perhe Taija, Senja ja Jani Hirvonen.
Kun lasten menoista ei tingitä, Jani ja Taija Hirvonen säästävät omista hankinnoistaan. Kuvaan on kahdeksanlapsisesta perheestä ehtinyt vain nuorimmainen, yksivuotias Senja.Elisa Kinnunen / Yle

Oululaisessa Hirvosen perheessä jääkaapin ovi käy tiuhaan. Koulusta kotiutunut nuoriso on vailla välipalaa. Uusperheessä on yhteensä kahdeksan lasta, joista viisi on kirjoilla saman katon alla.

Kun hallitus päättää leikata lapsiperheiltä, vaikutukset tuntuvat ja näkyvät juuri näissä kodeissa. Suurperheen äiti Taija Hirvonen sanoo, että heidän kohdallaan leikkaukset ovat suoraan pois kulutuksesta.

– Katto on pään päälle, laskut maksetaan, ruokaa on pöydässä ja lapsille harrastuksia. Nämä olemme pystyneet vielä leikkauksista huolimatta kattamaan, mutta vapaa-ajan kuluttamisessa tilanne näkyy.

Ja koska lasten menoihin ei perheessä haluta kajota, tinkivät vanhemmat omista hankinnoistaan.

– Elämme "Menisikö tämä talvitakki vielä yhden vuoden" -periaatteella. Kyllä se on aikuisten menoista, mistä ensimmäisenä säästetään, äiti sanoo.

Kiky vei kesälomareissun

Hirvosten kohdalla viime vuosina tehdyt lapsilisäleikkaukset ja lomarahoihin kajoaminen tarkoittavat vuositasolla useiden satojen eurojen menetystä.

Lapsi lukee kirjaa äitinsä sylissä.
Taija Hirvosen mukaan arki saadaan pyörimään, mutta leikkaukset näkyvät perheen vapaa-ajan vietossa.Elisa Kinnunen / Yle

Julkisella sektorilla työskentelevä perheen isä Jani Hirvonen sanoo, että esimerkiksi juuri kilpailukykysopimuksen vuoksi tullut lomarahojen leikkaus tarkoitti heidän perheensä kohdalla sitä, että koko perheen yhteinen lomareissu jäi tänä vuonna tekemättä. Lomaa ei silti vietetty pelkästään omalla takapihalla.

– Sen sijaan, että olisimme ajeneet 600 kilometriä ja menneet rannalle paistamaan makkaraa, teimme sen tässä lähellä. Lapsilla on myös toiset vanhemmat, joiden kanssa he ovat päässeet reissuun, Taija Hirvonen sanoo.

Myös tulossa olevat veroratkaisut, kuten lapsivähennyksen poisto, kiinteistöveron kiristys ja asuntolainan korkovähennyksen pieneneminen käyvät kukkaron päälle.

– Nämä ovat sellaisia yksittäisiä veronkiristyksiä, joilla on iso vaikutus yhteensä. Jos näistä laitettaisiin setelit tuohon pöytään, se olisi täynnä, Jani Hirvonen sanoo.

Perhevapaauudistus saa kritiikkiä

Myös halllituksen listalla oleva perhevapaauudistus koskisi oululaisperhettä, sillä heillä on kotona 1-vuotias tyttö ja talvella on syntymässä yhdeksäs lapsi.

Nämä ovat sellaisia yksittäisiä veronkiristyksiä, joilla on iso vaikutus yhteensä.

Jani Hirvonen

Kotihoidontuen lyhentäminen ja miesten pakottaminen lasten kanssa kotiin ei saa perheeltä ymmärrystä, vaikka heillä isä onkin tällä hetkellä vuorotteluvapaalla kotona ja hoitaa lapsia. Hirvoset eivät usko pakottamiseen.

Taija Hirvonen muistuttaa, että monessa perheessä naisen palkka on edelleen pienempi kuin miehen, eikä isän kotiin jääminen ole kaikille taloudellisesti mahdollista.

– Onhan isällä nykyäänkin mahdollisuus jäädä heti äitiysloman jälkeen hoitamaan lasta kotia. Minä olen tällä hetkellä työelämässä, ja isä on kotona hoitamassa lapsia, että sehän on täysin mahdollista, hän muistuttaa.