Espanjaan saapuvien siirtolaisten määrä kasvaa – Saattaa ohittaa Kreikan vastaanottajamaana

Espanjaan saapuvien ihmisten määrä on kolminkertaistunut tänä vuonna. Italiaan saapuu selvästi eniten siirtolaisia.

Espanja
Uutisvideot: Siirtolaisten vene rantautui uimarannalle Espanjaan
Uutisvideot: Siirtolaisten vene rantautui uimarannalle Espanjaan

Välimeren sinisistä aalloista ilmestyy tumma kumivene. Sitä työntää kohti hiekkarantaa joukko ihmisiä, jotka lähtevät aalloista epätoivoiseen juoksuun. He ovat juuri selvinneet vaarallisesta Välimeren ylityksestä.

Etelä-Espanjassa uimarannalla auringosta nauttineet ihmiset ihmettelivät keskiviikkona näkyä uimapuvuissaan. Tällaisia tilanteita nähdään todennäköisesti Espanjan rannikolla yhä enemmän.

Espanjaan saapuvien siirtolaisten määrä on nimittäin selvässä kasvussa.

Kansainvälinen siirtolaisjärjestö IOM arvioi tällä viikolla, että Espanjaan on saapunut tänä vuonna 8 200 ihmistä Välimeren kautta. Se on kolme kertaa enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna.

Espanjaan saapuneita siirtolaisia
Espanjan Punainen Risti auttoi kesäkuussa Motrilissa naista, joka oli selvinnyt Välimeren ylityksestä. Miguel Paquet / EPA

IOM arvioi, että Espanja saattaa ohittaa tänä vuonna Kreikan Välimeren kautta saapuvien ihmisten määrässä. Kreikkaan on saapunut tänä vuonna yli 11 700 ihmistä meriteitse.

Selvästi vilkkain siirtolaisten reitti Välimeren yli kulkee kaaottisessa tilassa olevan Libyan kautta Italiaan. Italiaan on saapunut tänä vuonna jo yli 96 400 ihmistä.

Turvallisempi reitti houkuttelee

Suurin osa Espanjaan saapuvista ihmisistä on kotoisin Länsi-Afrikasta, muun muassa Senegalista, Gambiasta, Guineasta tai Norsunluurannikolta.

Yhä useampi Eurooppaan pyrkivistä yrittää Välimeren ylitystä Marokosta Espanjaan kulkevan reitin kautta, sillä se on Libyan ja Italian reittiä turvallisempi.

Ensin on ylitettävä Saharan autiomaa, sitten erilaisten aseryhmien hallussa oleva Libya.

Libyassa toimivat salakuljettajat lastaavat veneet usein liian täyteen, mikä tekee matkasta entistäkin vaarallisemman. Marokossa toimivat salakuljettavat toimivat toisin.

– Strategiana ovat pienemmät veneet, joiden toivotaan pääsevän läpi huomaamatta, ja osa pääseekin, sanoi IOM:n tiedottaja Joel Millman.

Kartta välimeren kautta eurooppaan saapuneista siirtolaisista
Yle Uutisgrafiikka

Punainen Risti vahvistaa läsnäoloaan Espanjan rannikolla

Keskiviikkona espanjalaisrannalle saapuneista 30 ihmisestä yhdeksän on löydetty, kertoo AFP. Kaikki löydetyt olivat espanjalaisten viranomaisten mukaan teini-ikäisiä, eikä heillä ollut henkilöllisyystodistuksia.

Espanjan Punainen Risti kertoo vahvistaneensa läsnäoloaan Etelä-Espanjassa Andalusiassa ja Pohjois-Afrikan puolella sijaitsevalla Ceutan alueella.

– Osa saapuvista ihmisistä on hyvin voimattomia, joskus he ovat eksyneet tai kadottaneet veneen moottorin. Heillä saattaa olla ruoka tai juotava lopussa. Osa on palanut auringossa tai polttoaineesta. Toiset ovat kunnossa ja toipuvat nopeasti, Espanjan Punaisen Ristin edustaja Inigo Vila sanoi AFP:lle.

Kaikkiaan Eurooppaan saapuvien siirtolaisten määrä on (siirryt toiseen palveluun)laskenut viime vuodesta lähes 60 prosentilla. Tämän vuoden alkupuoliskolla Eurooppaan saapui yli 101 000 ihmistä, kun viime vuonna määrä oli 239 900 vastaavaan aikaan.

Laskun syynä on Kreikan reitin hiljentyminen sen jälkeen, kun Turkki ja EU tekivät sopimuksen pakolaisten ja siirtolaisten pysäyttämiseksi.

Välimeren ylitys on hatarilla veneillä saapuville ihmisille hyvin vaarallinen. IOM arvioi, että yli 2 400 ihmistä on hukkunut tänä vuonna Välimerellä pyrkiessään Eurooppaan.

_Lähteet: AFP, Yle _