1. yle.fi
  2. Uutiset

Eikö sittenkään Kirri-Tikkakoski -moottoritietä? Valtiovarainminsteriö näyttää punaista valoa – Keskusta: emme hyväksy tätä

Liikenne- ja viestintäministeriö esittää Kirri-Tikkakoski moottoritielle rahoitusta valtion ensi vuoden budjettiin. Valtiovarainministeriön budjettiesityksestä hanketta ei löydy.

Kotimaan uutiset
Moottoritie päättyy -liikennemerkki
YLE Keski-Suomi

Jos valtiovarainministeriö saa esityksensä läpi, Jyväskylän Kirrin ja Tikkakosken välisen moottoritien odottaminen jatkuu – niin kuin se on jatkunut 30 vuotta.

Liikenne- ja viestintäministeriö esittää budjettiin kuutta uutta väylähanketta, joista valtatie neljän parantaminen moottoriteiksi Kirri-Tikkakoski -välillä on yksi. VVM puoltaa hankkeista kolmea, eikä Kirrin ja Tikkakosken välinen moottoritie ole puollettujen (siirryt toiseen palveluun) (VM) joukossa.

Keski-Suomen ELY-keskuksen vastuualuejohtaja Jukka Lehtinen vaikuttaa turhautuneelta.

– Se on keskeinen pullonkaula, kaksikaistainen tie, jolla kulkee pitkälle yli 15 000 ajoneuvoa vuorokaudessa, hän sanoo.

Tieosuus kuuluu eurooppalaiseen TEN-T (siirryt toiseen palveluun) (Liikennevirasto) -ydinliikenneverkossa, ja se on osa Suomen tärkeintä pitkittäissuuntaista liikenneväylää.

Keski-Suomen ELY-keskuksen mukaan tie on nykytilassaan este alueen elinkeinoelämän kehittymiselle.

Moottoritien kohtalo on nyt poliitikkojen käsissä. Keskisuomalaiset kansanedustajat ovat aikaisemmin useaan otteeseen kertoneet pyrkivänsä edistämään hanketta tarmokkaasti.

– Tämä voi niin mennä, että VM vain ilmoittaa, että ei käy. Nythän meidän pitää ryhtyä tappelemaan sen puolesta, meidän tätyy ryhdistäytyä saman tien, sanoo kansanedustaja ja eduskunnan valtiovarainvaliokunnan jäsen Aila Paloniemi (kesk.).

– Ei voi kerta kaikkiaan olla enää mahdollista, että Kirri-Tikkakoski ei pääsisi rahoituksen piiriin, hän jatkaa.

Paloniemi arvioi, että myös hallituskumppaneiden on myönnettävä tärkeän tiehankkeen jatkuva lykkääminen "aina odottamaan vuoroaan".

– Otan heti yhteyttä [Anne] Berneriin [liikenne- ja viestintäministeri]. Ja sitten pitää tietenkin ottaa yhteyttä myös pääministeriin, Paloniemi sanoo.

Keskustan varapuheejohtaja Katri Kulmuni linjaa tiedotteessa puolueen kantaa jyrkästi: "Valtiovarainministeriön ehdotus on käsittämätön ja Keskusta ei sitä hyväksy", tiedotteessa sanotaan.

Kulmuni perustelee tiukkaa kantaa sillä, että valtiovarainministeriö on karsimassa valtion ensi vuoden budjetista pääkaupunkiseudun ulkopuoliset uudet väylähankkeet eli Kirrin ja Tikkakosken välisen tieosuuden Jyväskylässä, Kokkolan meriväylän ja maantieyhteyden Hailuotoon Pohjois-Pohjanmaalla.

Lue seuraavaksi