1. yle.fi
  2. Uutiset

Turvapaikanhakijoiden oikeusapua heikennettiin viime syksynä – Ministeri teettää selvityksen

Viime syksynä tehdyt muutokset oikeusapuun ovat herättäneet voimakasta arvostelua.

turvapaikanhaku
Pakolaisia jonottamassa satamassa Ruotsissa.
Jens Buettner / EPA

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) on päättänyt, että turvapaikanhakijoiden oikeusavusta tehdään selvitys.

Laki oikeusavusta muutettiin viime syksynä. Muun muassa oikeusavustajien palkkiot muutettiin kiinteiksi tehtäväkohtaisiksi palkkioiksi eivätkä avustajat ole voineet enää laskuttaa oikeusavusta tuntiperusteisesti. Myös oikeutta ilmaisen avustajan käyttöön turvapaikkapuhuttelussa rajattiin ja valitusaikoja lyhennettiin.

Muutosta ovat arvostelleet sekä Asianajajaliitto että yksittäiset asianajajat. Arvostelun mukaan lakimuutokset haittaavat avustustehtävän perusteellista hoitamista.

Lakimuutoksilla pyrittiin lisäämään turvapaikkakäsittelyn tehokkuutta ja hillitsemään turvapaikanhakijoiden määrän kasvusta aiheutuvia paineita tuomioistuinten ja oikeusapua antavien työtilanteelle.

– Viime vuosien poikkeukselliset tapahtumat ja sen johdosta tehdyt muutokset sääntelyssä edellyttävät, että teemme huolellisen selvityksen tehtyjen toimien toteutuneista vaikutuksista, ministeri Häkkänen painottaa tiedotteessa.

Häkkäsen mukaan selvityksen tekemistä on valmisteltu jo ennen kesää. Tarkoitus on selvittää esimerkiksi miten turvapaikanhakijat ovat saaneet tietoa oikeusapupalveluista, löytäneet palveluja tarjoavat tahot, ja ovatko palvelut olleet riittäviä.

Lue seuraavaksi