Junaliikenne seisoo tiistaina – Tässä matkustajan vaihtoehdot veturimiesten mielenilmauksen aikana

Junaliikenne pysähtyy maanantaina kuudelta iltapäivällä. VR ei kykene järjestämään junille korvaavia vuoroja, mutta taksi- ja bussiyhtiöt lisäävät kapasiteettiaan.

joukkoliikenne
Lähijuna.
Henrietta Hassinen / Yle

Veturinkuljettajien mielenilmaus pysäyttää VR:n matkustajaliikenteen kaukojunissa sekä Helsingin seudun lähijunissa maanantaina. Mielenilmaus alkaa kuudelta maanantai-iltana. VR:n mukaan ennen kuutta lähteneet junat ajetaan määräasemilleen. Myös välipysähdykset suoritetaan normaalisti, eli junat pysähtyvät aikataulun mukaisilla asemilla ottaen matkustajia kyytiin.

Tiistaina junaliikenne on pysähdyksissä. VR kommentoi, ettei heillä ole näillä näkymin mahdollisuutta järjestää junille korvaavaa bussiliikennettä.

Bussireitit lisäävät kapasiteettiaan

Sekä Pohjolan liikenne että Onnibus kertovat, että aikovat reagoida junaliikenteen seisahdukseen.

Pohjolan liikenne ei luo ylimääräisiä vuoroja, mutta tuo olemassa oleville vuoroille lisää busseja. Ruuhkaan varaudutaan ja lisäkalustoa pyritään saamaan ainakin Helsinki-Turku- ja Helsinki-Kuopio-linjoille.

Pohjolan liikenteen toimitusjohtaja Heikki Alanko kertoo, että liput varataan yleensä lähellä bussin lähtöä, mikä vaikeuttaa varautumista. Kaikkia bussin paikkoja ei käteismaksajien takia myöskään myydä etukäteen verkossa loppuun.

Alangon mukaan Pohjolan liikenteen operoimat Helsingin lentokentältä kulkevat City Bus -vuorot ajetaan normaalisti, ja tarpeen mukaan reitille pyritään lisäämään kalustoa.

Onnibus varautuu tuomaan lisäkalustoa käyttöön eri puolilla maata. Toimitusjohtaja Lauri Helke kertoo, että tieto junien seisahduksesta näkyi heillä heti lipunmyynnin lisääntymisenä.

Kapasiteettiä lisätään erityisesti kaikilla Helsinki-keskeisillä linjoilla, kuten matkoilla Helsingistä Jyväskylään, Tampereelle ja Turkuun. Helkeen mukaan mielenilmaus kuitenkin näkyy kysynnässä koko maassa. Onnibus pyrkii lisäämään busseja linjoille siten, etteivät bussit tule väliaikaisesti loppuunmyydyiksi. Hän kehottaa kuitenkin asiakkaita varaamaan matkansa ajoissa.

Helsingin seudulla 2 500 taksia liikenteessä

Helsingissä on tiistaina ajossa käytännössä koko taksikalusto. Helsingissä operoivalla Lähitaksilla on käytössään noin 1 250 autoa ja toisella toimijalla Taksi Helsingillä noin 1 300. Molemmat pyrkivät saamaan koko kalustonsa liikenteeseen, yhteensä arviolta noin 2 500 taksia.

Taksi Helsingin toimitusjohtaja Jari Kantonen kertoo, että normaalina tiistaina heillä olisi ajossa korkeintaan 900 taksia, joten kapasiteettiä lisätään huomattavasti. Hän arvioi, että maanantai-iltana heille riittää normaalilla kalustolla ajaminen, mutta kysyntään vastataan joustavasti. Maksimikalusto on käytössä tiistaina aamuviidestä iltakahdeksaan.

Kantonen toteaa, että vaikka veturinkuljettajien mielenilmaus varmasti lisää tarvetta takseille, on Helsingin seudulla ennenkin selvitty joukkoliikenteen seisahduksista ilman suurempia ongelmia. Hänen mukaansa ihmiset osaavat kompensoida tilannetta kimppakyydein tai tekemällä etätöitä.

Liikenne normalisoituu todennäköisesti keskiviikon aikana

Jos mielenilmaus päättyy suunnitellusti, aloittaa VR liikennöintinsä jälleen keskiviikkona. Seisahduksen aikana junia ei ajeta, joten ne jäävät pääteasemilleen.

Kysyttäessä, onko kalusto oikealla paikallaan, jotta keskiviikon liikenne voi alkaa normaalisti, VR vastaa, että tilanne tarkentuu myöhemmin.

Mielenilmauksen ajalle ostetut liput voi peruuttaa maksutta tai vaihtaa käytettäväksi viimeistään 31. lokakuuta. Kausilipun käyttäjät voivat saada seisahduksesta hyvityksenä kahden päivän kausilipun arvoa vastaavan summan joko rahana tai matkaseteleinä.

Lue myös:

Veturimiesten liitto: Mielenilmaus ei peruunnu – liikennöinti Venäjälle poikkeuksena

Ministeri Anne Berner veturimiesten mielenilmauksesta: "On erittäin valitettavaa"

Veturimiesten mielenilmaus pysäyttää junaliikenteen maanantaina – liitto: Lakko peruuntuu, jos hallitus on valmis arvioimaan kilpailuttamista uudelleen

Veturimiesten liitto alkuviikon mielenilmauksesta: Jäsenet ovat erittäin vihaisia