1. yle.fi
  2. Uutiset

Turun Vähäjoen vesi käyttökiellossa – kalakuolemien syy edelleen mysteeri

Vettä ei saa käyttää kastelu-, talous- tai juomavetenä siellä olevien suolistoperäisten bakteerien takia.

kalakuolemat
Kastelukannu marjapensaan alla
Arkistokuva.Jarkko Heikkinen / Yle

Turun Vähäjoen happi- ja ravinnetilanne on normalisoitunut, mutta suolistoperäisiä bakteereja vedessä on edelleen runsaasti. Bakteerien takia Turun kaupungin ympäristöterveydenhuolto kehottaa välttämään Vähäjoen veden käyttöä kastelu-, talous- ja uimavetenä.

Turun Vähäjoen alajuoksulla löydettiin viime viikolla kuolleita kaloja, kun happi oli vedestä lähes loppu. Syitä hapenpuutteeseen ja korkeaan typpimäärään selvitetään edelleen.

Typpeä oli vedessä monikymmenkertainen määrä ja ulosteperäisiä bakteereja jopa yli satakertaisesti ylempänä joessa olevaan vertailupaikkaan verrattuna, kertoo Varsinais-Suomen Ely-keskus tiedotteessaan.

Myös eloperäistä ainetta oli joessa runsaasti, mikä on ilmeisesti johtanut hapen loppumiseen. Hapen puute oli todennäköisesti keskeinen kalakuoleman aiheuttaja.

Syitä selvitetään edelleen

Varsinais-Suomen Ely-keskuksen mukaan suuret bakteeri- ja ravinnemäärät ovat päätyneet jokeen todennäköisesti joen eteläpuoliselta alueelta tulevasta hulevesiviemäristä. Se kerää hulevesiä Metsämäen ja Orikedon alueelta.

Viemäriä pitkin kulkeutuivat myös Ekopartnerit Oy:n Metsä-Topilan jätteidenkäsittelylaitoksella perjantain 28.7. olleen tulipalon sammutusvedet. Vähäjokeen on myös päätynyt osa Topinojan jätekeskuksen tulipaloon 26.7. liittyneistä vesistä. Viemäri kerää vesiä myös alueen muilta laitoksilta.

Korkeiden bakteeri- ja typpimäärien lähde ei ole vielä selvinnyt ja selvitystyötä jatketaan. Viemärivuodon aiheuttamasta jätevesipäästöstä ei ilmeisesti kuitenkaan ole kysymys.

Vähäjoki on Aurajoen sivujoki ja laskee Aurajokeen Maarian kirkon kohdillla.

Lue seuraavaksi