1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jemen

YK vaati Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa avaamaan lentoreitin Jemenin pääkaupunkiin

Miljoonat ihmiset tarvitsevat apua sodan runtelemassa Jemenissä.

Koleraan sairastuneet naiset saivat sairaalahoitoa toukokuussa Jemenin pääkaupungissa Sanaassa. Kuva: Yahya Arhab / EPA

Sodan ja nälän runtelemaan Jemeniin on saatava välittömästi humanitaarista apua lentoteitse, YK vaatii. Apua tarvitaan, sillä miljoonat jemeniläiset ovat loukussa taisteluiden keskellä. Taisteluiden lisäksi jemeniläisiä piinaavat tappava kolera ja nälkä.

YK:n Jemen-lähettiläs Ismail Ould Cheikh Ahmed vetosi perjantaina Saudi-Arabiaan, jotta Jemenin pääkaupungin Sanaan lentokenttä avattaisiin avustuskuljetuksille.

Jemenin pääkaupunki Sanaa on huthikapinallisten hallussa. Saudi-Arabian johtama liittouma taistelee hutheja vastaan, joten se on estänyt lennot Sanaan. Perille on päästetty vuoden kuluessa vain hyvin rajoitettu määrä YK:n avustuslentoja.

Liittouma perustelee meri- ja ilmasaartoa huthien asekuljetusten estämisellä.

Maailman pahin humanitaarinen katastrofi

YK ja avustusjärjestöt ovat toistuvasti vedonneet Saudi-Arabiaan, jotta lentokenttä avattaisiin avustuskuljetuksille. Viimeksi keskiviikkona 15 järjestöä esitti vetoomuksen sodan osapuolille. Liittouma sanoi perjantaina, että kenttä voitaisiin avata, jos YK ottaa sen hoitoonsa.

YK on kuvaillut Jemenin tilannetta maailman pahimmaksi humanitaariseksi katastrofiksi. Sodassa on kuollut 8 300 ihmistä sitten vuoden 2015.

Kaikkiaan 20 miljoonaa jemeniläistä tarvitsee YK:n arvion mukaan (siirryt toiseen palveluun) humanitaarista apua. 17 miljoonalla ihmisellä on pulaa ruuasta.

Sota on runnellut pahoin köyhän Jemenin terveydenhuoltoa. Jemenissä onkin käynnissä vakava koleraepidemia, jossa on kuollut lähes 2 000 ihmistä sitten huhtikuun 2016.

Lähde: AFP, AP, Yle