Kansainvälinen rikollisjengi Outlaws MC kokoontuu Asikkalassa: "Mahdollisesti rantautumassa myös Suomeen"

Vääksyssä kokoontuu satakunta moottoripyöräjengiläistä, joista suurin osa on ulkomaalaisia.

Outlaws MC
Moottoripyöräilijöitä vesisateessa.
Moottoripyöräilijöitä vesisateessa.Kaisa Siren / AOP

Kansainvälinen moottoripyöräkerho Outlaws MC kokoontuu viikonloppuna Asikkalan Vääksyssä. Asiasta kertoi ensimmäisenä MTV3. (siirryt toiseen palveluun)

– Tiedetään se, että hotelli Tallukassa kokoontuu noin satakunta henkilöä. Suurin osa heistä on ulkomaalaisia, ja se on ikään kuin yksityistilaisuus. Poliisi valvoo näkyvästi alueella, mutta ei tietenkään mene sinne yksityistilaisuuteen, kertoo ylikomisario Reijo Tuovinen Hämeen poliisista.

Outlaws MC on luokiteltu kansainvälisesti rikolliseksi moottoripyöräjengiksi, sanoo Rabbe von Hertzen rikosylikomisario keskusrikospoliisista. Yle uutisoi Outlaws MC:n mahdollisesta rantautumisesta Suomeen venäläisjengin tuella vuosi sitten.

– Outlaws MC on yksi suurimmista maailmanlaajuisista ryhmistä, jolla on ollut toimintaa muissa Pohjoismaissa lukuun ottamatta Tanskaa. Nyt se on mahdollisesti rantautumassa myös Suomeen.

Poliisi on paikalla Vääksyssä valvomassa kokoontumista.

– Suurin intressi on valvoa, etteivät ulkopuoliset tahot tai yksityishenkilöt jostain syystä tuota häiriötä. Ja tietenkin myös päinvastoin, sanoo Tuovinen.

Suureen kokoontumiseen liittyy aina riskejä

KRP:n von Hertzen ei ota kantaa, onko jengin suomalaisilla jäsenillä mahdollisesti rikostaustaa.

– Näillä ryhmillä ja ryhmien jäsenillä on usein rikollista menneisyyttä ja he ovat syyllistyneet rikoksiin. Tämänkin ryhmän osalta uskoisin, että tilanne on suunnilleen tämän kaltainen.

Von Hertzen sanoo, että suureen kokoontumiseen liittyy aina riskejä. Yksi syy poliisin varautumiseen on se, että rikollisryhmillä ei yleensä ole erityisen hyvät välit keskenään, hän kertoo.

– Se osaltaan voi aiheuttaa vaaraa yleiselle järjestyksellä ja turvallisuudelle, jos eri jengiläiset sattuvat törmäämään. Sitä kautta voi syntyä kipinöintiä.

– Usein näissä kokoontumisissa on myös päihteitä ja tämän tyyppistä mukana. Sitä kautta liikenneturvallisuus ja ylipäätään tapahtuman sujuminen, niin etteivät ulkopuoliset joudu millään tavoin vaaraan, on yksi asia myöskin.

Poliisi on paikalla valvomassa tilannetta, mutta Tuovinen ei kerro, kuinka suurin resurssein.

– Poliisi valvoo, että yksityistilaisuus sujuu rauhallisesti. Siitä johtuu poliisin varautuminen.