Hyppää sisältöön

Myrkkymunaskandaali leviää – Eviran mukaan Suomessa ei havaintoja saastuneista kananmunista

Useista maista on löytynyt hyönteismyrkyn saastuttamia kananmunia.

Kananmunia tuhotaan fipronilin takia Ontsweddessa, Hollannissa 3. elokuuta. Kuva: Patrick Huisman / EPA

Hyönteismyrkky fiproniilin saastuttamia kananmunia ei ole löytynyt Suomesta. Evira seuraa tilannetta tiivisti Euroopan viranomaisten RASFF-hälytysjärjestelmän kautta (siirryt toiseen palveluun).

– Meidän osalta tilanne on vielä tämän hetkisten tietojen mukaan hyvä. Ei ole mitään viitteitä, että saastuneita kananmunia tai tuotteita olisi tullut Suomeen, sanoo Eviran elitarviketurvallisuusjohtaja Leena Räsänen.

Hollannin elintarviketurvallisuudesta vastaava viranomainen varoitti heinäkuun lopussa, että kananmunissa voi olla hyönteismyrkkyä. Sen jälkeen kananmunia on vedetty markkinoilta useissa maissa.

Eviran mukaan myrkkymunaskandaali koskee pääasiassa Keski-Euroopan maita kuten Saksaa, Belgiaa, Hollantia ja Ranskaa. Havaintoja on tehty myös Tanskassa, Britanniassa ja Ruotsissa. Alkuviikosta selvisi, että Suomeen on tuotu Hollannista kananmunajalosteita.

– Mutta ei niiltä tiloilta, jotka on kytketty tähän kohuun. Eli saastuneita tuotteita ei ole tullut, Räsänen sanoo Suomen osuudesta.

Havaintoja myrkkymunista tai saastuneista munavalmisteista ei Räsänen mukaan ole siis Suomen kohdalla tullut.

– Alkulähde on tukittu, ja saastuneita kananmunia ei enää tule markkinoille, Eviran elintarviketurvallisuusjohtaja sanoo tapauksen tilanteesta.

Uudet havainnot saastuneista munista ja munavalmisteista maailmalla koskevat siis eriä, jotka lähtivät markkinoille ennen saastumisen selviämistä.

Havaintoja Hongkongissa saakka

EU:n ruokaturvallisuudesta vastaava komissaari aikoo kutsua koolle hätäkokouksen. Myrkkymunia on löytynyt tämän hetkisten tietojen mukaan jo 15:tä EU-maasta, ja lisäksi Sveitsistä sekä Hongkongista. Kananmunia on vedetty markkinoilta miljoonittain.

Ulkomaiset mediat ovat kertoneet, että fiproniili päätyi muniin koska Belgian Flanderissa toiminut yritys oli lisännyt sitä valmistamaansa hyönteismyrkkyyn, jota käytetään kanahäkkien puhdistamiseen kanapunkeista. Tapauksesta on käynnissä rikostutkinta.

Lue myös:

.
.