1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asuminen

Kuopioon valmistuu läkähdyttävä määrä uusia asuntoja – näillä neljällä alueella on eniten tarjontaa

Tulevina vuosina rakentamisen painopiste siirtyy Saaristokaupungista takaisin kohti keskustaa.

Asuminen
Kerrostalotyömaa.
Toni Pitkänen / Yle

Uusien asuntojen ostajille ja vuokraajille on nyt Kuopiossa niin paljon tarjontaa, että ei auta valittaa. Kaupungissa valmistuu esimerkiksi ensi vuonna arviolta jopa 1 250 uutta asuntoa. Se on puolet enemmän kuin 2010-luvulla keskimäärin.

Asuntomarkkinoilla niitetään satoa tämän ja viime vuoden poikkeuksellisen vilkkaasta rakentamisesta. Lähivuosina Kuopion rakentamisen painopiste siirtyy Saaristokaupungista keskustaan ja sen lähialueille ainakin asuntojen määrällä mitattuna.

1. Rakentaminen keskustan lähistöllä kiihtyy

Keskustaan ja sen välittömään läheisyyteen valmistuu seuraavan viiden vuoden aikana arviolta noin 1 950 uutta asuntoa. Niitä valmistuu kiihtyvässä määrin siten, että eniten uusia asuntoja pitäisi tulla myyntiin ja vuokralle vuosikymmenen vaihteessa.

Tärkeimpiä tulevia kohteita ovat Mölymäen alue Keskuskentän kulmilla ja Malmgrenin ranta Valkeisenlammella. Maljalahdessa osa rakennuksista on jo valmistunut ja hanke jatkuu. Lisäksi keskustassa on joitakin uusiutuvia kortteleita. Luvussa ei ole mukana Savilahtea, jonne valmistuu seuraavalla viisivuotiskaudella jo noin 460 asuntoa.

Keskustan ja sen lähialueiden rakentaminen on luonnollisesti lähes poikkeuksetta kerrostalorakentamista. Neliöhinnat ovat sen verran korkeat, että uusissa asunnoissa nähdään enemmän pieniä kaupunkiasuntoja kuin muiden alueiden uudistuotannossa. Sen vuoksi muun muassa lapsiperheet suuntautunevat jatkossakin mieluummin muualle kuin keskustaan.

– 90-neliöisten asuntojen hinnat alkavat olla niin korkeat, että rakentajienkin on helpompi tehdä vähän pienempiä asuntoja, sanoo kaupunkisuunnittelija Jussi Niilahti.

2. Saaristokaupunki "valmistuu"

Eteläiset kaupunginosat (Saaristokaupunki, Petonen ja Pirtti) ovat nousseet asukasluvultaan jo keskustaa suuremmaksi asutuskeskittymäksi. Kasvu jatkuu, sillä esimerkiksi Saaristokaupunkiin on määrä valmistua noin 1 240 uutta asuntoa vuosina 2018–2022.

Saaristokaupungissa rakentaminen keskittyy lähivuosina Keilanrinteen alueelle, jossa kohteita on jo valmistunut, ja Kaivannonlahden ja Kuikkalammen alueille. Viimeisenä Lehtoniemessä kaavoitetaan Lehtorinteen alue, jossa rakentaminen alkaa 2020-luvun alussa.

Kaupunki pyrkii ohjaamaan rakentamista siihen, että asuinalueet olisivat sosiaalisesti tasapainoisia.

Jussi Niilahti

Täälläkin rakentaminen painottuu kerrostaloihin. Tarjolla on paremmin perheasuntoja kuin vaikkapa keskustassa. Kuikkalammen alueelle tulee myös rivitaloja. Ja koska kaupunki kannustaa täydennysrakentamiseen, sieltä täältä luovutetaan tontteja myös uusille omakotitaloille.

– Muilta osin Saaristokaupunki alkaa olla hyvin pitkälti valmis.

Saaristokaupungin "valmistuminen" näkyy siinä, että sen ja keskustan välillä tapahtuu käänne vuonna 2019. Tuosta vuodesta alkaen keskustan alueille nousee enemmän uusia asuntoja. Tällä vuosikymmenellä tilanne on ollut lähes poikkeuksetta toisin päin.

3. Hiltulanlahti on omakotiasujan valinta

Jos haluat muuttaa asumaan uuteen omakotitaloon Kuopiossa seuraavan viiden vuoden aikana, se tarkoittaa todennäköisesti Hiltulanlahtea tai kaukaisempia maaseutualueita. Juankosken, Nilsiän, Maaningan ja Karttulan alueilla rakentamaan pääsee käytännössä vaikka heti, sillä kysyntä ei ole kovaa.

Lähempänä Kuopiota tärkein pientalorakentamisen alue on Hiltulanlahti. Siellä valmistuu vuoteen 2022 mennessä 50–60 uutta omakotitaloa ja rivitaloasuntoa vuosittain.

Alueen rakentaminen on ollut vauhdissa jo vuodesta 2015. Ensi vuonna rakentaminen etenee moottoritien länsipuolelle. Sieltä tontteja riittää jaettavaksi noin neljäksi vuodeksi, minkä jälkeen rakentaminen jatkuu Puutossalmentien varressa.

Yhteensä Hiltulanlahteen tulee kymmenen vuoden aikana noin 550 uutta omakotitaloa ja parisenkymmentä rivitalokohdetta. Sen jälkeen asukkaitakin on alueella jo noin 2 800, kun heitä nyt on vielä alle 1 200.

4. Puijonlaakso uusiutuu

Puijonlaakso on yksi Kuopion parhaillaan uudistuvista lähiöistä. 1970-luvun vaihteessa rakennetun lähiön uusi kierros alkoi jo vuonna 2014, mutta rakentaminen huipentuu vasta ensi vuonna, jolloin valmistuu noin 350 uutta asuntoa. Kaikkiaan tällä vuosikymmenellä Puijonlaaksoon tulee noin 750 uutta asuntoa.

Ensi vuonna asuntoja tulee markkinoille etenkin Kuopion yliopistollisen sairaalan takana olevaan Puijonlaakson etelärinteeseen. Lisäksi alueella uusitaan mahdollisesti joitakin kortteleita lähivuosina.

Puijonlaaksossakin uudisrakentaminen tarkoittaa lähinnä uusia kerrostaloja. Uuden asunnon ostaja löytää Puijonlaaksosta neliöhinnaltaan keskustaa halvempia asuntoja.

– Kaupunki pyrkii ohjaamaan rakentamista siihen, että asuinalueet olisivat sosiaalisesti tasapainoisia. On pyritty ohjaamaan suunnittelulla ja joskus sopimuksillakin siihen, että syntyisi vaikkapa myös perheasuntoja, kaupunkisuunnittelija Jussi Niilahti selventää.

Vuoden 2022 jälkeen

Kuluvan kolmen ruuhkavuoden jälkeen Kuopion uusien asuntojen tuotannon odotetaan palaavan takaisin noin 900 kämpän vuositahtiin. Se on tietysti vain ennuste: toteutuminen riippuu markkinatilanteesta.

Saaristokaupungin jälkeen seuraava suuri keskustan ulkopuolinen savotta on Savilahdessa, jossa asuntorakentaminen alkaa ensi vuonna ja jatkuu vilkkaana 2020-luvun loppupuolelle asti.

Rauhalahden alueelle on tarkoitus rakentaa noin 800 asukkaan kerros- ja rivitaloalue vuosina 2023–2025. Myös Itkonniemi, jossa on viime vuodet ollut hiljaista, nousee kehittämiskohteeksi seuraavan vuosikymmenen lopulla, samoin Atrian alue Kelloniemessä.

Omakotitalorakentamisessa huomio siirtyy Hiltulanlahden jälkeen Vanuvuoreen, jossa kaupunki hieroo parhaillaankin maakauppoja tulevia tontteja varten.

Jutun lähteenä on käytetty Asumisen rakentamisen eteneminen ja käyttöönotettavat alueet vuosina 2018–2022 (siirryt toiseen palveluun)-raporttia. Kuopion kaupunginhallitus miettii asumisen linjauksia kokouksessaan maanantaina.

Lue myös: Kuopiossa on nyt myynnissä ennätysmäärä asuntoja – julkkisvälittäjä Kaisa Liski: "Saattaa olla hieman ylitarjontaa"