1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Antti Rinne

Rinne Lapissa: SDP edellyttää, että kuljetustuet jatkuvat

Demareilta löytyy ymmärrystä useisiin Lapin kannalta tärkeisiin kysymyksiin. Selkeimmin puolue tukee Jäämeren rataa ja yritysten kuljetustukea.

Antti Rinne
Antti Rinne
Jarno Tiihonen / Yle

Perjantaina Kemissä kokoontuneella SDP:ltä löytyy tukea tai vähintään ymmärrystä moniin Lapille tärkeisiin kysymyksiin.

– Kemin sataman syväys on tärkeä kilpailuelementti. Nyt kun Oulu on saamassa väylän syvennyksen, niin tämä täytyy miettiä tällekin alueelle, puheenjohtaja Antti Rinne sanoo.

Valtiovarainministeriö on esittänyt erityisesti pitkien etäisyyksien Lapissa tärkeän kuljetustuen lopettamista. SDP on asiasta toista mieltä.

– SDP edellyttää, että kuljetustuet jatkuvat ennallaan ja niitä pitää käyttää sillä tavalla, että pitkien etäisyyksien maassa viennin edellytykset säilyvät myös täällä muualla Suomessa, Rinne sanoo.

Tukea Jäämeren radalle ja Kemi-Tornion lennoille

Erityisesti SDP kannattaa Jäämeren radan rakentamista.

– Olemme varanneet omaan vaihtoehtobudjettiimme 15 miljoonaa euroa Jäämeren radan suunnitteluun ja sen käynnistämiseen.

Lisäksi Rinne haluaa säilyttää Kemi-Tornion lennot, jotka ovat erityisen tärkeät Meri-Lapin teollisuuden ja matkailun näkökulmasta.

– Kemi-Tornion lentokenttää pitää kehittää ja lentoliikenteen pitää siellä toimia.

Vierailu Outokummun Tornion tehtailla muistutti Rinnettä Meri-Lapin teollisuuden merkityksestä koko Suomelle.

– Harvoin sitä oikein muistaakaan, että tämän alueen osuus viennin raha-arvosta on 7 –8 prosenttia. Se on iso juttu.

Biojalostamojen oltava kannattavia

Lapin biojalostamojen osalta Rinne korostaa sitä, että niiden on oltava liiketaloudellisesti kannattavia. Hän ei ota kantaa siihen, pitäisikö Suomen ostaa päästöoikeuksia, jos biohankkeiden toteutuminen on kiinni siitä.

– Sipilän hallitus laskee aivan liian paljon pelkästään biopolttoaineiden varaan. Kulkuneuvona sähköauto tulee olemaan seuraava askel, Rinne ennustaa.

Rinne uskoo, että Meri-Lapissa kiertotalous voi edesauttaa teollisuuden kasvua.

– Alueen näkökulmasta on tärkeää, että tänne syntyy teollisuutta ja nämä jalostamot ovat siitä näkökulmasta todella tärkeitä. Jos ne eivät jostain syystä toteudukaan, niin esimerkiksi kiertotalous on sellaista, jota hyvinkin voisi tällä alueella menestyksekkäästi harrastaa, Rinne sanoo.

Lue seuraavaksi