1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. arkkitehtuuri

Aalto-yliopisto remontoi maineikkaan Dipolin alkuperäiseen "radikaaliin" asuunsa – tältä valmis urakka näyttää

Uudistettu Dipoli toimii vastedes Aalto-yliopiston päärakennuksena.

Tähän tilaan avataan syksyllä à la carte -ravintola. Kuva Espoon Otaniemen Dipoli-rakennuksesta. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Uudelleen radikalisointi. Tätä ilmausta käyttää kampuksen kehittämisestä vastaava vararehtori, arkkitehti Antti Ahlava Aalto-yliopistosta, kun häntä pyytää kuvailemaan, mitä Espoon Otaniemessä sijaitsevalle maineikkaalle Dipoli-rakennukselle on sen peruskorjauksessa tehty.

Dipolin peruskorjaus käynnistyi kaksi vuotta sitten eli kesäkuussa 2015. Nyt se alkaa olla valmis. Ensimmäiset työntekijät ovat muuttaneet Aalto-yliopiston uuteen päärakennukseen elokuun alussa. Varsinaisia lukuvuoden avajaisia Dipolissa juhlitaan kuitenkin vasta parin viikon päästä syyskuussa.

Teekkareiden Dipoli on nyt Aalto-yliopiston päärakennus. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle
Dipolin peruskorjaus alkaa olla valmis. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Peruskorjaus on maksanut Ahlavan mukaan yhteensä noin 24 miljoonaa euroa.

Näyttääkö Dipolissa sitten selvästi erilaiselta kuin ennen? Nimenomaan ei, Ahlava vastaa. Hän sanoo, että yliopiston tehtävänä on ollut vaalia Dipolin perinnettä ja palauttaa se alkuperäisasuunsa – ottaen samalla huomioon tämän päivän työnteon tavat ja avoimuuden.

– Me olemme halunneet säilyttää nämä arkkitehtonisesti kaikkein arvokkaimmat piirteet.

– Samalla olemme palauttaneet tätä alkuperäiseen asuunsa: olemme esimerkiksi avanneet kattoikkunoita ja palauttaneet alkuperäisiä betonipintoja, Ahlava kertoo.

Dipolia on hehkutettu muun muassa "suomalaisen modernin arkkitehtuurin kruununjalokiveksi". Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

"Ei ole mikään hallintobunkkeri"

Dipoli on valmistunut Espoon Otaniemeen vuonna 1966. Sen on suunnitellut arkkitehtipariskunta Reima ja Raili Pietilä. Saman kaksikon käsialaa ovat myös muun muassa tasavallan presidentin virka-asunto Mäntyniemi Helsingissä sekä Kalevan kirkko Tampereella.

Entisen Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnan taloksi alun perin rakennettu Dipoli on heidän ensimmäinen yhteinen työnsä – ja Raili Pietilän mukaan ehkä se kaikkein rakkain.

Dipoli siirtyi opiskelijoilta Aalto-yliopiston omistukseen vuonna 2014. Antti Ahlava sanoo, että rakennuksessa ei ole tehty suuria remontteja valmistumisen jälkeen.

Dipolissa on määrä järjestää näyttelyitä ja muita tapahtumia. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

– Halusimme tehdä tästä täysin uudentyyppisen tämän päivän yliopiston päärakennuksen, hän avaa. Hänen mukaansa Dipoli ei ole mikään "anonyymi hallintobunkkeri", vaan se toimii avoimena näyttämönä ja on vuorovaikutuspaikka yliopiston ja sen kumppanien kesken.

Dipolissa on tarkoitus järjestää säännöllisesti näyttelyitä ja muita tapahtumia. Lisäksi sinne perustetaan syksyn aikana viisi uutta ravintolaa (siirryt toiseen palveluun).

– Tarkoitus on, että tuleva à la carte -ravintola on yksi Espoon hienoimmista, Ahlava sanoo.

– Kaikki espoolaiset, helsinkiläiset ja vantaalaiset – ketkä tahansa – ovat tervetulleita käyttämään rakennusta.

Dipoli on nyt palautettu alkuperäisasuunsa, vararehtori Antti Ahlava sanoo. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Hän toteaa uudistetun Dipolin olevan ensimmäisiä osoituksia siitä, että koko Otaniemi on muuttumassa eläväksi kaupunginosaksi.

Modernin arkkitehtuurin "kruununjalokivi"

Ahlavan mukaan Dipoli edustaa ennen kaikkea radikaalia arkkitehtuuria.

Aalto-yliopiston vararehtori, arkkitehti Antti Ahlava. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

– 1960-luvulla Suomen arkkitehtuurissa oli vallalla rationalistinen näkemys. Se oli suorakulmaista ja sarjalliseen toistoon perustuvaa.

– Kun katsoo Dipolia, huomaa, että tämä on nimenomaan orgaanista arkkitehtuuria: täällä on holvimaisia tiloja, jotka on valettu betonista; sisätiloihin on tuotu luonnonkivilohkareita.

Esimerkiksi Espoon kaupunginmuseon johto on kuvaillut rakennusta Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun) suomalaisen modernin arkkitehtuurin kruununjalokiveksi.

Peruskorjaushankkeessa Dipoliin on haluttu palauttaa ne arkkitehtuurin piirteet, jotka ovat edustaneet 1960-luvun radikaalia ajattelua, Ahlava kertoo.

– Olemme nyt tuoneet takaisin tähän rakennukseen alkuperäisen voiman ja houkuttelevuuden.

– Uskomme, että Dipolin kaltaiset puitteet inspiroivat myös luovaan toimintaan, hän lisää.

Antti Ahlavan mukaan Dipoli-rakennus edustaa radikaalia arkkitehtuuria. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle