Hyppää sisältöön

Flown pääesiintyjän Lana Del Reyn keikalla ei Amerikan lippu liehu – laulaja on käyttänyt Trumpia vastaan myös noituutta

Miljoonia levyjä myyneen amerikkalaislaulajan imagoa on pidetty laskelmoivana, jopa feikkinä.

Kuva: AOP

Hollywood sadcore. Suomennettuna: Hollywoodin glamouria ihannoivaa melankolista poppia. Näin kuvaillaan amerikkalaislaulaja Lana Del Reyn musiikkia.

Eteerisesti hönkäilevä laulaja kumartaa 1950- ja 60-lukujen populaarikulttuurille vaatetustaan myöten. Hän on sanonut olevansa katu-uskottava versio 60-luvun suositusta laulajasta Nancy Sinatrasta.

Lana Del Rey, oikealta nimeltään Elizabeth Grant, nousi pinnalle vuonna 2011 kappaleella Video Games. Biisistä tuli nettihitti omaperäisen musiikkivideon (siirryt toiseen palveluun) ansiosta. Laulaja oli aiemmin tehnyt musiikkia Lizzy Grant –nimellä, mutta se ei ottanut tuulta alleen. Grantin nimeä kantavat levyt katosivatkin mystisesti levykaupoista, kun Lana Del Reystä tuli tähti.

32-vuotias Del Rey laulaa kappaleissaan usein epäonnisesta rakkaudesta. Nainen haikailee pahismiehen perään. Biisien musiikkivideot ovat monesti kuvattu kuin kotivideot. Niissä rakastavaiset esimerkiksi telmivät rantavedessä.

Heinäkuussa ilmestyi laulajan viides albumi Lust For Life. Se nousi heti julkaisuviikolla Yhdysvaltojen albumilistan ykköseksi. Levyllä vierailee useita artisteja kuten The Weeknd, Fleetwood Macista tunnettu Stevie Nicks sekä Sean Ono Lennon. Del Rey on suuri John Lennon –fani, joten hän halusi tämän pojan mukaan albumilleen.

Amerikkalainen unelma muuttui

Lana Del Reyn Americanan hengessä tehty musiikki on kuin kuvajainen unelmien Yhdysvalloista ja vanhoista hyvistä ajoista. Hänen brändinsä on ollut suorastaan patrioottinen. Yhdessä musiikkivideossa (siirryt toiseen palveluun) hän laulaa kuin Marilyn Monroe presidentti Kennedylle ja kuvissa päädytään myös Kennedyn ampumispaikalle.

Kaikki kuitenkin muuttui, kun Donald Trump valittiin presidentiksi. "Make America great again" –lause ei sopinut laulajan pirtaan. Hän on sanonut, että Obaman aikana olonsa saattoi tuntea turvalliseksi, mutta näin ei ole enää.

Lana Del Rey on kertonut haastatteluissa, että hänen keikkojensa taustavideoilla ei enää nähdä Amerikan lippua. Tässä poliittisessa tilanteessa olisi outoa esiintyä esimerkiksi Ranskassa liehuttamalla kotimaansa lippua, hän on sanonut.

Laulaja on jopa käyttänyt noituutta Trumpia vastaan. Hän myös twiittasi ajankohtia, jolloin noituutta on parasta harjoittaa kuunkierron kannalta.

Uusimmalla albumillaan Lana Del Rey on ensimmäistä kertaa poliittinen. Levyltä löytyy muun muassa kappale God Bless America – And all the Beautiful Women in It eli Jumala siunatkoon Amerikkaa ja sen kauniita naisia. Kappale on tribuutti naisille, jotka eivät tunne oloaan turvalliseksi Trumpin Amerikassa. Yksi biisi on puolestaan nimeltään When the world was at war we kept dancing eli kun maailma oli sodassa, me jatkoimme tanssimista.

Ristiriitainen artisti

Lana Del Rey on saanut osaakseen myös paljon krittiikkiä. Hänen glamourimagoaan on pidetty feikkinä ja indieyleisöä kosiskelevana. Aivan alusta asti on myös spekuloitu, ovatko hänen huulensa saaneet lisätäytettä.

Laulajan ensiesiintyminen televisiossa oli suositussa Saturday Night Live –ohjelmassa vuonna 2012 ja se sai murskakritiikin. Sitä on pidetty yhtenä ohjelman huonoimmista esiintymisistä.

Suomessa Lana Del Rey on esiintynyt kerran aikaisemmin. Vuonna 2013 hän lauloi Helsingin Hartwall Arenalla ja keikka sai ristiriitaisia arvioita. Perjantaina Del Rey nähdään Flow Festivalin päälavalla klo 22.45.

.
.