1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aavasaksa

Pieni Ylitornion kunta isännöi penkkipunnerruksen EM-kisoja

Ylitorniolaisesta Aavasaksan Kisasta on tullut viimeisen 20 vuoden aikana luotettava arvokilpailujen järjestäjä. Kilpailujen saaminen on merkittävä saavutus pienelle seuralle.

Kuva: Kyösti Vaara/Yle

Ylitorniolla penkistä punnerretaan noin kolmen sadan nostajan voimin sunnuntaihin asti. Sarjoja on paljon eli naisille, miehille, nuorille ja vanhoille omansa. Rauta kolisee ja palkintoja jaetaan.

Järjestelyiden on toimittava moitteettomasti. Se vaatii osaamista, jota Aavsakasan Kisan voimailujaoksesta löytyy runsaasti. EM-kilpailuja on valmisteltu jo vuosia.

– Vaikka nämä teettävät paljon töitä ja välillä jopa unettomia öitä, tällaisia kokemuksia ei voi ansaita ilman, että on nähnyt vaivaa ja kaikki se vaiva on tehdyn työn arvoista, kilpailunjohtaja, Suomen Voimanostoliiton puheenjohtaja Tero Hyttinen Aavasaksan Kisasta kertoo.

Klassisessa penkkipunnerruksessa ei käytetä nostopaitaa

Ylitornion EM-kisat ovat niin sanotut klassiset penkkipunnerruskilpailut eli apuvälineitä ei sallita. On myös olemassa kilpailuja, joissa osanottajilla on nostopaita. Sen päälle pukemiseen tarvitaan useampi henkilö ja rautaa puristuu enemmän ylös kuin tavallisessa T-paidassa.

Norjalainen Ann Kristen Olsen voitti torstaina EM-kultaa 50-vuotiaiden naisten ryhmässä, 63 kilon sarjassa tuloksella 85 kg. Nostopaidalla tulos on paljon parempi.

– Minulla on kystia rinnoissa, ja kun käytän nostopaitaa, se sattuu valtavasti. Pidän siksi näitä klassisen kilpailuja parempina, mutta nostopaidalla saan ylös 110 kg, Olsen kertoo.

Pieni kunta vakuutti päättäjät

Monipäiväinen tapahtuma tuo alueen yrittäjille runsaasti tuloja ja kisoja on ollut viime vuosina Ylitorniolla tämän tästä.

Aavasaksan Kisan voimailujaosto on vankalla kokemuksella vakuuttanut kilpailupaikkakunnista päättävät tahot.

– Meillä on SM-tasolla kuitenkin myös omia kilpailijoita, Hyttinen kertoo.