1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi neuvoo YouTube-videolla: Näin tunnistat maksukortin kopiointilaitteen

Skimmauslaite voi kopioida maksukortin tiedot esimerkiksi huoltoaseman maksuautomaatilla. Skimmauslaitteita löytynyt tälläkin viikolla.

maksuvälinerikokset
Poliisi esittelee skimmauslaitetta.
Poliisi

Maksukorttien rikollisessa kopioimistarkoituksessa käytetään niin sanottua skimmauslaitetta, jonka tarkoituksena on kopioida maksukortin tiedot esimerkiksi tankatessa autoa huoltamon kylmäasemalla.

Skimmauslaite kopioi maksukortin tiedot ja kuvaa näppäillyn tunnusluvun, kun polttoaine maksetaan automaatilla. Sen jälkeen rikolliset voivat tyhjentää korttiin liitetyn tilin.

Rikollisen automaattiin asentamaan skimmauslaitteen voi tunnistaa kiinnittämällä huomiota muutamaan seikkaan, poliisi neuvoo.

– Kortin syöttöautomaatin päällä on muovinen, kuitenkin usein aidolta näyttävä muovikotelo, sanoo ylikonstaapeli Nina Juurakko-Vesikko poliisin julkaisemalla videolla.

– Tunnusluvun näppäilykohdan yläpuolella, valoa antavassa laitteessa on pieni reikä, jonka takana on kamera, joka tallentaa näppäilemäsi tunnusluvun.

Mikäli epäilee skimmauslaitetta maksuautomaatissa, kannattaa heti ottaa yhteyttä poliisiin, Juurakko-Vesikko sanoo.

Katso poliisin video skimmauslaitteen toimintaperiaatteista. (siirryt toiseen palveluun)

Viideltä huoltoasemalta löytynyt tällä viikolla skimmauslaitteita

Helsingin poliisi on ottanut STT:n mukaan kiinni miehen, jonka epäillään asentaneen korttitietoja kopioivia laitteita ainakin viidelle huoltoasemalle Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa.

Laitteiden asentamisesta epäilty ulkomaalainen mies tavoitettiin Helsingistä puoli kahdeksalta perjantai-iltana.

Mies on pidätetty ja hänen kuulustelunsa aloitetaan viikonloppuna.

Tampereelta ja Pirkkalasta löytyi maanantaina ja tiistaina huoltamoiden korttiautomaateilta neljä skimmauslaitetta. Eilen illalla myös Vaajakoskelta löytyi yksi laite.

Sisä-Suomen poliisin mukaan kyseiset skimmauslaitteet eivät lähettäneet tietoja vaan taltioivat kaikki tiedot muistiinsa. Koska laitteet saatiin poliisin haltuun, ei kopioituja tietoja päätynyt rikollisille.

Poliisi kertoo, että huoltamot tarkistavat maksuautomaatteja päivittäin muun muassa skimmauslaitteiden varalta. Nyt tehtyjen löytöjen vuoksi tarkastuksia tehtiin jokaiselle asemalle useita kertoja päivittäin.

Lue seuraavaksi