Trump väläyttää sotilaallisia toimia Venezuelaan – Pentagonin mukaan suunnitelmia ei ole olemassa

Varapresidentti Pence suuntaa Etelä-Amerikkaan sunnuntaina.

Ulkomaat
Hallitusta vastustavia mielenosoittajia Valencian kaupungissa Venezuelassa 6. elokuuta.
Hallitusta vastustavia mielenosoittajia Valencian kaupungissa Venezuelassa 6. elokuuta.Ronaldo Schemidt / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei poissulje sotilaallisia toimia Venezuelassa. Asiaa toimittajille New Jerseyssä kommentoinut Trump sanoi, että Yhdysvalloilla on monia vaihtoehtoja Venezuelan suhteen. Yksi näistä vaihtoehdoista on presidentin mukaan sotilaalliset toimet.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon on kuitenkin vahvistanut uutistoimisto Reutersille, ettei se ole saanut presidentiltä Venezuelaan liittyviä käskyjä, eikä se suunnittele sotilaallista invaasiota maahan.

Venezuelassa useita kuukausia jatkuneissa levottomuuksissa on kuollut yli sata ihmistä ja lukuisia on loukkaantunut.

Viime viikolla maassa aloitti toimintansa 545-jäseninen edustajisto, jonka on määrä muuttaa maan perustuslakia. Opposition mielestä presidentti Nicolas Maduro pyrkii perustuslakia muokkaamalla vankistamaan omaa asemaansa.

Varapresidentti kiertueelle

Perjantaina kerrottiin Yhdysvaltain varapresidentin Mike Pencen lähtevän sunnuntaina kiertueelle Latinalaiseen Amerikkaan Venezuelan poliittisen kaaoksen johdosta. Kuusi päivää kestävä matka kohdistuu Kolumbiaan, Argentiinaan, Chileen ja Panamaan.

Varapresidentin odotetaan tapaavan maiden johtajia ja pitävän merkittävän puheen Yhdysvaltain ja Latinalaisen Amerikan suhteista.

Peru määräsi Venezuelan suurlähettilään karkotettavaksi

Peru on määrännyt Venezuelan suurlähettilään lähtemään maasta. Asiasta perjantaina ilmoittaneen ulkoministeriön mukaan suurlähettiläs Diego Molerolla on viisi päivää aikaa poistua maasta.

Suurlähettiläs päätettiin karkottaa Venezuelan pahenevan poliittisen kriisin takia.

Peru on aiemmin yhdessä yhdentoista muun Amerikan maan kanssa syyttänyt Venezuelaa demokratian sääntöjen rikkomisesta. Maat lisäksi ilmoittavat, etteivät ne tunnusta Venezuelassa valittua edustajistoa.

Lähteet: Reuters, AP, STT