Israelin armeija tilasi satoja Suomenkin taivaalla lenteleviä drooneja Kiinasta – USA:n armeija kielsi käytön tietoturvariskinä

DJI-valmistajan miehittämättömät pikkukopterit tulevat Israelin maajoukkojen käyttöön tiedusteluvälineiksi.

droonit
Mies ottaa kännykkäkuvaa verkon takana kohoavasta lennokista.
Messuvieras kuvasi DJI-yhtiön valmistamaa miehittämätöntä kopteria syyskuussa Kölnissä vuonna 2016.Mauritz Antin / EPA

Yhdysvaltain maavoimat on kieltänyt elokuun alussa antamassaan muistiossa kuluttajakäyttöön suunniteltujen, kiinalaisen DJI-yhtiön valmistamien miehittämättömien koptereiden käytön. Asiasta kertoo muun muassa verkkojulkaisu Defence One (siirryt toiseen palveluun), joka sanoo saaneensa vahvistuksen kiellon täytäntöönpanolle kahdelta armeijan henkilöstöön kuuluvalta.

Maavoimien kenraaliluutnantin antamassa käskyssä kehotetaan lopettamaan käyttö kokonaisuudessaan, poistamaan DJI:n sovellukset, sekä irroittamaan akut ja muistikortit laitteista. Syyksi kerrotaan laitteiden tietoturvaan liittyvät haavoittuvuudet.

DJI on lehden mukaan pakottanut käyttäjiään rekisteröimään laitteensa valmistajan järjestelmiin sen uhalla, että kopterin nopeus, kantama tai reaaliaikaisen videon siirtomahdollisuus heikkenevät. Tämä on herättänyt epäilyksiä siitä, että valmistajalla olisi jonkinlainen pääsy kopterin tietoihin myös jälkikäteen.

Lehden mukaan Yhdysvallat on käyttänyt DJI:n koptereita tiedustelutiedon keräämisessä muun muassa Syyriassa.

Israelilla tilauksessa satoja koptereita

Jerusalem Postin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Isralin armeija aikoo jatkaa DJI:n valmistamien droonien käyttöä Yhdysvaltain julistamasta käyttökiellosta huolimatta. Israel on lehden mukaan tilannut armeijansa käyttöön satoja DJI:n Mavic- ja Matrice -mallisia multikoptereita.

Armeijan mukaan droonit ovat keskeinen osa maan rajaturvallisuutta. Koptereilla on tarkoitus kerätä visuaalista tietoa joukkoyksikön johtajalle sen sijaan, että tämä luottaisi näköhavainnoissaan pelkästään perinteisiin kiikareihin.

DJI:n mukaan sillä on maailmanlaajuisesti noin 70 prosentin markkinaosuus miehittämättömissä kuluttajakoptereissa.