Venezuela kutsuu Yhdysvaltain sotilasoperaation uhkaa "hulluudeksi"

Sanasota Yhdysvaltain ja Venezuelan välillä kiihtyy. Trump aikoo puhua Madurolle vasta, kun "demokratia on palautettu Venezuelaan".

Venezuela
Venezuelan puolustusministeri Vladimir Padrino Caracasissa heinäkuussa 2017.
Venezuelan puolustusministeri Vladimir Padrino Caracasissa heinäkuussa 2017.Miguel Gutierrez / EPA

Venezuelan puolustusministeri kutsuu Yhdysvaltain uhkausta mahdollisuudesta käyttää sotilaallista voimaa Venezuelassa "hulluudeksi".

– Tämä teko on hulluutta, suuruudenhullua äärimmäisyyttä, ministeri Vladimir Padrino sanoi Venezuelan valtiontelevisiossa (siirryt toiseen palveluun).

Padrino reagoi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoitukseen, että hän ei sulje pois sotilaallisia toimia Venezuelassa maan poliittisen kriisin ratkaisemiseksi.

Viestintäministeri Ernesto Villegas sanoi Trumpin kommentteja "ennenkuulumattomaksi uhaksi kansalliselle itsemääräämisoikeudelle". Myös ulkoministeriöltä odotetaan lausuntoa asiasta tänään lauantaina.

Trump: "Puhelu vasta kun demokratia palautettu"

Trump puolestaan asettaa ehtoja diplomaattiselle kanssakäymiselle Venezuelan johdon kanssa.

Valkoisen talon mukaan Maduro on pyytänyt perjantaina mahdollisuutta puhelinsoittoon Trumpin kanssa. Trump suostuu puhumaan Venezuelan presidentille Nicolas Madurolle vasta "sitten, kun demokratia on palautettu maahan", Valkoinen talo ilmoitti perjantaina illalla Yhdysvaltain aikaa.

Torstaina Maduro sanoi, että haluaa tavata Trumpin myöhemmin, mahdollisesti ensi kuussa YK:n yleiskokouksessa.

– Herra Donald Trump, tässä on käteni, Maduro sanoi puheessaan Venezuelan perustuslailliselle toimielimelle.

Samassa puheessa hän tosin syytti Trumpin olevan taustalla viimesunnuntaisessa hyökkäyksessä venezuelalaiseen Valencian sotilastukikohtaan.

Puolustusministeri Padrino sanoi perjantaina Twitterissä, että kaksi venezuelalaista upseeria on pidätetty hyökkäykseen liittyen.

Lähteet: AFP, Reuters, AP

*Lue myös: *Trump väläyttää sotilaallisia toimia Venezuelaan – Pentagonin mukaan suunnitelmia ei ole olemassa

Tuleeko Venezuelasta nyt täysi diktatuuri? Neljä kysymystä kiistellyistä vaaleista