Trump ja Kiinan Xi: Pohjois-Korean lopetettava uhkaava käytös

Trump ja Kiinan Xi Jinping puhuivat Pohjois-Korean tilanteesta puhelimitse lauantaina aamulla.

Pohjois-Korea
sotilasparaati Pjongjangissa
Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa järjestettiin Yhdysvaltojen vastainen sotilasparaati 10. elokuuta. Kuvan jakoi maan uutistoimisto KCNA.KCNA / AFP

Yhdysvaltain ja Kiinan presidentit ovat yhtä mieltä siitä, että Pohjois-Korean uhkaava toiminta on saatava loppumaan.

Donald Trump ja Kiinan Xi Jinping toistivat lauantaiaamuisessa puhelussaan, että molemmat maat ovat sitoutuneet ydinaseriisuntaan Korean niemimaalla. Valkoinen talo kertoo asiasta lausunnossaan.

– Presidentti Trump ja presidentti Xi olivat yhtä mieltä siitä, että Pohjois-Korean on lopetettava provokatiivinen ja laajenemishaluinen käytöksensä, lausunnossa sanotaan.

Xi korosti puhelussaan Trumpille, että Pohjois-Korean ydinasekysymykseen tarvitaan rauhanomainen ratkaisu. Trump uhkasi Pohjois-Koreaa keskiviikkona voimatoimilla.

Xin kommenteista puhelussa kertoi Kiinan valtiollinen televisio.

– Kyseessä olevan osapuolen on nyt osoitettava malttia ja vältettävä sanoja ja tekoja, jotka pahentavat jännitteitä Korean niemimaalla, Kiinan televisio kertoi Xin sanoneen puhelussa.

"Osapuolella" Xi viittasi oletettavasti Pohjois-Koreaan, jonka käytännössä ainoa liittolainen Kiina on.

Trump ja Xi sanoivat myös, että YK:n turvallisuusneuvoston hyväksymä viimeaikainen päätöslauselma Pohjois-Koreasta on tärkeä askel eteenpäin rauhan ja vakauden saavuttamiseksi niemimaalla.

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välinen mittelö on kiihtynyt rajusti viime päivinä sen jälkeen, kun Pohjois-Korea kertoi valmistelevansa suunnitelmaa ampua ballistisia ohjuksia lähelle Yhdysvaltain Guamin sotilastukikohtaa Tyynellämerellä.

Lue myös:

"Tilanne on hyvin vaarallinen" – Trump aikoo keskustella Kiinan kanssa Pohjois-Korean tilanteesta

Ulkolinjan dokumentti Kim Jong-unista

Lähteet: Reuters, AP