1. yle.fi
  2. Uutiset

"Ilman muuta syntyy sähkökatkoja" – nollavika voi olla vaarallinen tilanne

Sähköyhtiöt ovat varautuneet tämänpäiväiseen rajuilmaan lisäämällä henkilökuntaa sekä asiakaspalveluun että sähköverkon tarkkailuun ja korjaamiseen. Myös kotitaloudet voivat ennakoida ukkosen tuomat sähkökatkot.

ukkonen
sähkölinja
Tämä vuosi on ollut sähköyhtiöille säiden suhteen lempeä, mutta nyt varaudutaan tosi myräkkään.Ismo Pekkarinen / AOP

Suomen etelä- ja keskiosissa on syytä varautua tänään rajuun ukonilmaan, varoittaa Ilmatieteen laitos. Tämä vuosi on ollut sähköyhtiöille sääilmiöiden suhteen varsin rauhallinen, mutta nyt varustaudutaan kunnon myräkkään.

Sähkönsiirtoyhtiö Carunalla on mahdollisella ukkosalueella noin 500 000 asiakasta. Caruna on varautunut rajuilmaan kolmella eri rintamalla, kertoo yhtiön viestintäjohtaja Henna Tuominen.

– Olemme lisänneet henkilökuntaa käyttökeskukseen, jossa verkkoa valvotaan, sekä asiakkaiden tueksi vikapuheluihin vastaamaan ja luonnollisesti myös kentälle verkon korjaustoimenpiteisiin.

Henkilökuntaa on kuusinkertainen määrä normaalitilanteeseen verrattuna, ja yhtiöllä on valmiudet nostaa henkilöstön määrä kymmenkertaiseksi.

Caruna varautuu sähkönjakelun häiriöihin Etelä- ja Lounais-Suomessa. Jos puita kaatuu sähköjohtojen päälle, korjaustyöt käynnistetään välittömästi, jos tilanne sen sallii. Ensin kuitenkin varmistetaan, että henkilökunnalla on turvalliset olosuhteet lähteä korjaamaan sähkölinjoja tai vaurioituneita muuntajia.

Mahdollisia vakavia sähkönjakeluongelmia on vaikea arvioida etukäteen. Edellisen kerran Caruna joutui todellisen tosipaikan eteen vuonna 2010, kun Asta-myrsky riehui viiden maakunnan alueella. Myrsky aiheutti mittavia metsätuhoja ja sähköverkkoa tuhoutui kaikkiaan 35 000 kilometrin matkalta.

– Vikojen korjaaminen kesti pidempään kuin tavallisten pienempien myrskyjen aikaan, Henna Tuominen muistelee.

Pahaankin säähän varautuminen kaikesta huolimatta normaalia toimintaa

Sähköverkkoyhtiö Elenian verkkoalue yltää Pohjois-Uudeltamaalta Oulun korkeudelle kattaen noin sata kuntaa. Kaikkiaan yhtiöllä on 420 000 asiakasta, mutta yhtiön viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas ei halua ryhtyä arvailemaan, kuinka suuri osa heistä saattaa joutua säiden armoille.

– Urakoitsijat ja Elenian oma henkilökunta on hälytetty töihin. Päivän aikana tehdään viimeiset valmistelut ja jos iltapäivällä rytisee, niin ollaan valmiita korjaamaan sähköverkkoa.

Heini Kuusela-Opas painottaa, että sääilmiöihin varautuinen on sähköverkkoyhtiöille normaalia toimintaa. Suuresta mittakaavasta on kuitenkin kyse: pelkästään Elenialla on sähkölinjaa puolitoista kertaa maapallon ympäri. Lisähenkilöstöä hälytetään töihin tarpeen mukaan tilanteen kehittyessä.

Heini Kuusela-Oppaan mukaan kuluva vuosi on ollut sääilmiöiden suhteen varsin rauhallinen. Tänä viikonloppuna varaudutaan kuitenkin ”ihan vakavaan tilanteeseen”.

– Ilman muuta syntyy sähkökatkoja. Tilanteen vakavuus riippuu siitä, kuinka pitkälle Suomenlahdelta ukkosrintama salamoineen ja myrskypuuskineen nousee. Toivottavasti ei kovin syvälle sisä-Suomeen.

Vettä kannattaa varata astioihin

Myös kotitaloudet voivat varautua ukkoseen ja sähkökatkoksiin.

– Kodin elektroniikka kannattaa irrottaa, ettei tapahdu laitevaurioita. Ukkonen voi olla komea luonnonnäytelmä, mutta ei pidä kauheasti mennä sitä ihmettelemään puiden alle. Jos sähkökatkoja tulee, pakastimia ja jääkaappeja ei kannata avata turhaan, Heini Kuusela-Opas neuvoo.

Järvi-Suomen Energian toimitusjohtaja Arto Pajunen lisää kotitalouksien varustautumisohjeisiin sen, että vettä kannattaa varata astioihin. Koska tämäniltainen ukkonen näyttäisi iskevän esimerkiksi Savoon vasta illalla pimeän aikaan, myös taskulamput kannattaa kaivaa esiin.

Nollavika näkyy lamppujen outona käyttäytymisenä

Kuten muillakin sähkönsiirtoyhtiöillä myös Järvi-Suomen Energialla on hälytetty ylimääräistä henkilökuntaa valmiuteen ukkosmyrskyjen varalle. Kaikkiaan yhtiöllä on 20 ylimääräistä asentajaa töissä valmiina korjaustöihin. Myös sähkömittareiden lukemista on tehostettu.

– Jos mittariin ei saada yhteyttä, voidaan olettaa, että sähköt ovat poikki, vaikka asiakas ei olisi siitä tehnyt ilmoitusta, Arto Pajunen selittää.

Mittareista voidaan päätellä myös niin sanottu ”nollavika”, joka voi olla varsinkin kodin laitteille vaarallinen tilanne.

– Jos puu kaatuu tällaisen nollajohdon päälle, se näkyy kotona siten, että osa lampuista palaa himmeästi ja osa kirkkaasti. Jos tällainen ilmiö näkyy taloudessa, kannattaa katkaista jännite kokonaan ja ottaa yhteyttä sähköyhtiöön.

Järvi-Suomen Energialla on 102 000 asiakasta.

Lue seuraavaksi