Keniassa ainakin kolme ammuttu vaalituloksen julistamisen jälkeen – Jännitteet korkealla

Oppositio ei ole hyväksynyt vaalitulosta, ja eri puolilla maata on osoitettu mieltä Uhuru Kenyattan uudelleenvalintaa vastaan.

Kenia
Levottomuuksissa loukkaantunutta miestä kannettiin Kiberan slummissa 12. elokuuta.
Levottomuuksissa loukkaantunutta miestä kannettiin Kiberan slummissa Kenian pääkaupungissa Nairobissa 12. elokuuta.Patrick Meinhardt / AFP

Keniassa ainakin kolme ihmistä on ammuttu kuoliaaksi vaalituloksen julkistamisen jälkeisissä väkivaltaisuuksissa.

Silminnäkijä kertoi lauantaina keskipäivällä uutistoimisto Reutersille, että Nairobin Matharen slummissa poliisin harhaluoti tappoi nuoren tytön, joka oli parvekkeella.

Lisäksi Kenian poliisi kertoo ampuneensa kaksi ihmistä perjantain ja lauantain välisenä yönä presidentti Uhuru Kenyattan vaalivoittoa vastustavissa mielenosoituksissa.

Ampumiset tapahtuivat läntisessä Kisumun kaupungissa. Uutistoimisto AFP:n mukaan yksi mies on ammuttu myös lounaisessa Siayassa, mutta ruumista ei ole voitu noutaa mielenosoitusten takia.

Neljä ihmistä on kuollut viranomaisten mukaan myös Kenyattan voitonjuhlissa, kun he jäivät autojen alle juhliessaan.

Kenian kotimainen vaalitarkkailujärjestö ELOG kertoi lauantaina, ettei ollut löytänyt todisteita opposition väittämästä vaalivilpistä tai epätarkkuuksista ääntenlaskennassa.

Taistelut slummeissa jatkuvat

Taistelut opposition kannattajien ja turvallisuusjoukkojen välillä ovat jatkuneet Kiberan ja Matharen slummeissa Kenian pääkaupungissa Nairobissa lauantaiaamuna.

Istuva presidentti Kenyatta julistettiin presidentinvaalien voittajaksi, kun Kenian vaalilautakunta vahvisti vaalituloksen perjantaina illalla.

Oppositioehdokkaan Raila Odingan kannatusalueilla puhkesi tämän jälkeen levottomuuksia ja ryöstelyä. Poliisi ampui kohti mielenosoittajia Kiberan slummissa.

Keniassa on kuollut vaaleihin liittyvissä levottomuuksissa nyt ainakin yhdeksän ihmistä. Oppositio on väittänyt, että vaalitulosta olisi manipuloitu hakkeroimalla, mutta kansainväliset tarkkailijat eivät ole havainneet vilppiä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Yle Uutiset

Lue lisää Kenian vaalilevottomuuksista:

Kenian vaarallinen vaalikiista jatkuu – Oppositioehdokkaan mukaan tuhansia tuloslomakkeita väärennettiin hotellissa