yle.fi-etusivu

Kaakkois-Suomen pelastuslaitokset nostivat valmiutta lähestyvän rajuilman takia

Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson pelastuslaitokset varautuvat torjumaan myrskytuhoja ja kaupunkitulvia, jos lauantai-illaksi ennustettu rajuilma aiheuttaa tuhoja.

myrskyt
Viranomaiset Manskilla, Kymenlaakson Pelastuslaitos esittäytyy
YLE / Raine Martikainen

Kymenlaakson pelastuslaitoksen johtokeskus aloittaa toimintansa lauantaina puoliltapäivin ja tehostettu valmius kestää sunnuntaina siihen asti, että myrsky on ohittanut Kaakkois-Suomen tai laantunut. Etelä-Karjalassa johtokeskus aloittaa toimintansa illalla.

Viisiasteisella portaikolla mitattuna valmius on nyt oranssissa, eli toiseksi ylimmällä tasolla.

– Varaudumme torjumaan esimerkiksi myrskytuhoja ja kaupunkitulvia, sanoo Kymenlaakson pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Ilpo Tolonen.

– Voimakkaaseen salamointiin liittyy riski, että se sytyttää paloja, arvioi Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Esa Viiru.

Voimakkaiden ukkospilvien ennustetaan siirtyvän Varsinais-Suomesta ja pääkaupunkiseudulta Kymenlaaksoon illalla ja yöllä Etelä-Karjalan puolelle. Rankkasateessa vettä voi tulla yli 30 millimetriä tunnissa ja ukkospuuskien voimakkuus voi olla jopa 25 metriä sekunnissa.

– Tarvittaessa pumppaamme vettä kellareista, kun sade on niin rankkaa, etteivät viemärit vedä, kuvailee päivystävä päällikkö Ilpo Tolonen.

Kymenlaakson pelastuslaitoksessa on illalla myrskyn saapuessa kymmenen minuutin lähtövalmiudessa 250 henkilöä. Etelä-Karjalan puolella vakinaisten palokuntien lisäksi valmiudessa on kymmenen sopimuspalokuntaa.

– Olemme kohottaneet johtamisvalmiutta ja tarvittaessa saamme vakinaisten palomiesten avuksi nopeasti väkeä sopimuspalokunnista, sanoo Tolonen.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Mielenterveys

Miten jo 8-vuotiaalla voi olla mielenterveysongelmia?

Lastenpsykiatrian lähetteiden määrä jatkuvassa kasvussa

Suomen presidentinvaalit

Ylen vaalikone julkaistu:

Niinistö panttaa yhä Nato-kantaansa – ”Jäsenyys on täysin riippuvainen olosuhteista”

Suomen presidentinvaalit

Toimittajalta:

Miksi presidenttiehdokkaita sinutellaan ja muita kysymyksiä vaaligalleriasta

Suomen presidentinvaalit

Unto Hämäläisen kolumni:

Löytyykö presidenttiehdokkaista niin paljon eroja, että saadaan toinen kierros?