Ukonilmaa ei tarvitse odotella tumput suorina – Kotikonsteillakin voi varautua rajuilmaan

Luonnonilmiöiden kohdalle sattumista ei voi estää, mutta niihin voi varautua. Tässä Ilmatieteen laitoksen ohjeita siitä, miten kannattaa toimia ukonilman lähestyessä.

ukkonen
taskulamppu
Ukonilman lähestyessä taskulamput on hyvä kaivaa jo esille, ennen kuin myräkkä iskee. Myös niiden pattereiden toimivuus kannattaa tarkistaa.AOP

Tänään lauantaina on luvassa mahdollisesti kesän pahin ukonilma ainakin Etelä- ja Lounais-Suomeen, mahdollisesti myös Keski-Suomeen. Ilmatieteen laitos on koonnut ohjeet (siirryt toiseen palveluun), joissa on neuvoja sekä siihen, mitä kannattaa tehdä ennen ukkosia, niiden aikana että säätilanteen parannuttua.

Ennen ukkosta: Aja auto pois puiden läheltä

Jo ennen ukkosen tuloa pystyy tekemään varsin paljon vahinkojen välttämiseksi. Matkustamista kannattaa lykätä, jos se ei ole välttämätöntä ja varsinkaan veneilemään ei ole syytä lähteä.

Matkapuhelimet voi ladata etukäteen. Juomavettä on hyvä varata sähkökatkon varalta, koska pitkä sähkökatko lamauttaa vedenjakelun. Taskulampun paristojen kunto kannattaa tarkastaa valoisalla.

Pihakalusteet ja muu irtain tavara lähtevät helposti tuulen mukana liikkeelle, minkä vuoksi ne on hyvä kerätä talteen. Ikkunat ja ovet pitää sulkea, ja parvekelasitusten kiinnitykset voi tarkistaa.

Trombi kaatoi puita autojen päälle Saarijärven Ahvenlammen leirintäalueella torstaina.
Autot on syytä ajaa pois puiden läheltä puiden kaatumisen ja salamaniskujen varalta. Kuva Helena-myrskyn tuhoista vuodelta 2014.Riikka Pennanen / Yle

Auto kannattaa ajaa pois puiden lähettyviltä kaatumisvaaran ja salamoiden varalta esimerkiksi katokseen. Veneiden kiinnitykset pitää tarkistaa.

Lopuksi on syytä kytkeä pois kaikki sähkölaitteet.

Ukkosen aikana: Rakennuksen turvallisin paikka alin kerros

Kun ukonilma sitten puhkeaa, on hyvä siirtyä sisätiloihin pois ikkunoiden läheisyydestä. Esimerkiksi telttakatokset tai ulkorakennukset eivät ole turvallisia. Sisätiloissa rakennuksen turvallisin paikka on joko alin kerros tai kellari.

Hissiä ei pidä käyttää ollenkaan ukkosen aikana, jottei sähkökatkos pysäytä hissiä kesken matkan.

Jos luonto-olosuhteissa joutuu tilanteeseen, jossa ympärillä kaatuu puita, niiltä kannattaa suojautua hakeutumalla esimerkiksi kivien väliin, kallion reunaan tai ojaan.

Kun ukonilmassa ajaa metsästä aukiolle, hidas nopeus ja maltti ovat valttia, koska myrskypuuskat saattavat suistaa ajoneuvon kaistaltaan tai jopa kaataa kaksipyöräisen ajoneuvon.

Edelleen: Älä lähde vesille.

Ukkosen jälkeen: Pysy kaukana vaurioituneista sähkölinjoista

Rajuilman jälkeenkin on syytä jonkin aikaa välttää turhaa matkustamista.

Tielle kaatuneet puut voivat aiheuttaa vaaratilanteita, minkä vuoksi myös muita tielläliikkujia pitäisi varoittaa esimerkiksi varoituskolmioilla.

Vaurioituneista sähköjohtimista pitää pysytellä kaukana, vähintään 20 metrin etäisyydellä.

Osittain kaatuneissa tai ristikkäin kaatuneissa puissa voi olla jännityksiä.

Veneiden kiinnitykset kannattaa tarkistaa myös, kun pahin on ohi.

Rajuilma on saattanut aiheuttaa vaurioita rakennuksen kattorakenteisiin, savuhormeihin ja ikkunoihin. Ne kannattaa tarkistaa. Myös sadevesijärjestelmät on hyvä katsastaa tukkeutumien varalta.

Ylen meteorologi: Luvassa voi olla voimakkaita syöksyvirtauksia – tuulten voimakkuus ratkaisee tuhojen määrän

"Ilman muuta syntyy sähkökatkoja" – nollavika voi olla vaarallinen tilanne

Ilmatieteen laitos: Illan ukkosrintama arvioitua laajempi – jylinää ja kaatosadetta Etelä-Suomeen

Näin ulkoilmatapahtumissa varaudutaan rajuihin ukkosiin: "Aika raaka luonnonilmiö täytyy olla, että jouduttaisiin keskeyttämään"