Hifi-harrastajan vinkit parempaan autopopitukseen – "Musiikkimaku ratkaisee laitevalinnat"

Hifi-auto ei tarkoita isoa bassovahvistinta takakontissa, sanoo autoäänentoistoyhdistyksen puheenjohtaja.

äänentoisto
Auton kojelaudalle asennettu kaiutin kuljettajan paikalta kuvattuna.
Yle / Vilma Ruokoski

Minkä tahansa auton äänentoistoa saa parannettua pienellä panostuksella, lupaa autoäänentoistoyhdistyksen EMMA Finlandin puheenjohtaja Janne Pulkkinen.

Laitevalintojen keskeinen kysymys on, millaista musiikkia kuljettaja tykkää kuunnella. Se, onko tarkoituksena kuunnella Jean Sibeliuksen Puusarjaa vai Children of Bodomia niin lujaa, että ikkunat tärisevät, vaikuttavat laitevalintoihin.

– Hifi-auto ei aina tarkoita isoa bassoa takakontissa, joka jumputtaa kylillä, Pulkkinen sanoo.

Pulkkinen kiinnostui autoäänentoistosta jo 1980-luvun lopulla ja kuuntelee itse mielellään esimerkiksi jazzia tai klassista musiikkia.

Hänen mukaansa auton vakiokaiuttimiin verrattuna parempaa soundia saa jo hankkimalla etuoviin hyvät midbassot ja laitattamalla autoon laadukkaat diskanttikaiuttimet kojelaudalle.

– Pikkasen vielä bitumimattoa äänieristeeksi, niin sillä päästään jo hurjasti eteenpäin. Silloin puhutaan sadoista euroista.

Pulkkinen myös muistuttaa, että monilla valmistajilla on valmiita kaiutinsarjoja, joilla saa nostettua auton äänentoiston tasoa melko vaivattomasti.

Oma asennus voi olla moka

Janne Pulkkisen tärkeä ohje äänentoistoa uusivalle autoilijalle on, ettei kannata lähteä niin sanotusti soitellen sotaan. Esimerkiksi tehokkaan vahvistimen asentaminen asiaan perehtymättä voi rikkoa arvokkaan laitteen, jos auton virtajärjestelmä ei kestä suurta virrankulutusta.

Toinen sudenkuoppa on väyläohjatuissa autoissa, joiden eletronisiin järjestelmiin voi tulla vikoja omista asennuksista.

– Jos auton alkuperäisen mankan repii itse irti ja laittaa jotakin tilalle, pahimmillaan auto viedään lavetilla korjaamolle, Pulkkinen sanoo.

Joskus huippuautoja tuomaroidessa en malttaisi lopettaa kuuntelemista.

Janne Pulkkinen, EMMA Finland

Hän suosittelee tavallisen autoilijan aloittavan äänentoiston uusinnan ottamalla yhteyttä hifi-asennuksiin perehtyneeseen liikkeeseen.

Kylmiä väreitä kuskin paikalla

Hyvä äänentoisto on tasapainoinen, harmoninen ja luonnollinen. Ääni kuulostaa siltä kuin sitä kuuntelisi studiossa, konsertissa tai keikkapaikalla. Näin autoäänentoiston konkari kuvailee onnistunutta soundia ja sanoo esimerkiksi pitkällä ajomatkalla hyvistä laitteista kuunneltua musiikkia voimaannuttavaksi.

– Kun laitteisto soi tosi hyvin, jaksaakin eri lailla, Janne Pulkkinen sanoo.

Hän on äänentoistoyhdistys EMMA Finlandin puheenjohtaja ja tuomaroi autoja, jotka kilpailevat lajissa. Kilpailuissa on erilaisia luokkia, joissa tarkastellaan esimerkiksi auton äänentoiston laatua tai aikaansaadun äänenpaineen voimakkuutta. Mukana on autoja, joiden äänentoistolaitteistoihin on upotettu kursailemattomasti aikaa ja tuhansia euroja rahaa.

– Joskus huippuautoja tuomaroidessa en malttaisi lopettaa kuuntelemista. Siinä on hierottava käsiä, kun ihokarvat törröttävät pystyssä ja menee kylmät väreet. Se on parhaimmillaan tosi hieno kokemus.

EMMA Finlandin kilpailuissa autot odottavat tuomareita ja tapahtumavierailijoita kuuntelemaan auton soundeja takakontit avoinna.

– Voi tulla kuuntelemaan, miltä oma auto voisi kuulostaa, Pulkkinen sanoo.

Auton takakonttiin asennettu suuri bassovahvistin.
Autoäänentoistokilpailuissa voi käydä tutustumassa laitteistoihin.Yle / Vilma Ruokoski