Voimakas ukkosrintama on Helsingissä – "Se liikkuu nopeasti"

Rintama liikkuu Varsinais-Suomesta Etelä-Suomen läpi itään. Helsingin Malmilla rikkoutui tänään helleraja ensimmäistä kertaa tänä kesänä.

ukkonen
Kartta
Yle Sää

Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi seuraa herkeämättä ukkosrintaman liikkumista Itämerellä. Rintama on hyvin voimakas.

– Se liikkuu nopeasti, Kotakorpi sanoo.

Ennen iltakuutta Kotakorpi arvioi, että menee tunti tai kaksi kunnes rintama on Helsingissä. Mahdollisesti jo iltaseitsemältä. Iltapäivän aikana se on liikkunut Länsi-Viron yli, lähinnä meren päällä. Rintaman liikkumista voi seurata suorana Ylen linkkitornin kuvan välityksellä.

– Salamointi on hyvin voimakasta. Kyseessä on ukkosrykelmä, meteorologi tarkentaa.

Luvassa olla salamoinnin lisäksi runsasta sadetta ja jopa rakeita.

Lauantain hellesää Suomessa on ollut osa Etelä-Eurooppaa piinanneita helteitä. Lauantaina on tuullut suoraan etelästä ja ilman kosteus on ollut korkealla, mikä luo otolliset olosuhteet ukkoselle.

Ukkosrintama on jo perjantain ja lauantain vastaisena yönä aiheuttanut tuhoa ja vaatinut viisi kuolonuhria Puolassa. Puolan rintaman rippeet kulkivat sateina Suomen yli jo aiemmin lauantaina. Nyt odotettu rintama on kuitenkin samaa ilmamassaa.

Helsingissä kesän ensimmäinen hellepäivä

Kerttu Kotakorpi muistuttaa, että lähituntien aikana mitä tahansa voi tapahtua. Ukkoset voivat iskeä tai sitten koko rintama voi hajota. Rintama liikkuu Varsinais-Suomesta Etelä-Suomen läpi itään.

Helleraja on tänään lauantaina mennyt Helsingissä ensimmäistä kertaa rikki Malmilla. Lähempänä merta, Kaisaniemessä ja Kumpulassa lämpötila on jäänyt lauantaina vieläkin hellerajan alapuolelle ja on ollut 24,4.

– Ukkoset painottuvat iltaan ja yöhon. Se johtuu siitä, että ukkossää kerää päivän aikana energiaa auringosta.

Hangossa kovin mitattu puuska on ollut 19 m/s ja sade on ollut hetkellisesti voimakkuudeltaan 27 mm/h.