Äärioikeisto marssii Yhdysvalloissa – Charlottesvilleen julistettu hätila

Charlottesvillen kaupunkiin Virginian osavaltiossa on julistettu hätätila vain tunteja ennen kaavailtua äärioikeiston marssia. Paikalle odotetaan tuhansia osanottajia.

Yhdysvallat
Äärioikeiston marssi 12. elokuuta Charlottesvillessä.
Äärioikeiston marssi 12. elokuuta Charlottesvillessä.Chip Somedevilla / AFP

Virginian kuvernööri Terry McAuliffe on julistanut Charlottesvilleen hätätilan. Äärioikeisto on järjestämässä kaupunkiin lauantaiksi mielenosoitusta, johon odotetaan saapuvan tuhansia osallistujia.

Mielenosoituksessa vastustetaan kenraali Robert E. Leen patsaan poistoa kaupungin puistosta. Lee oli etelävaltioiden armeijan ylipäällikkö Yhdysvaltojen sisällissodassa.

Kaupungin puistoon kokoontuneiden äärioikeistolaisten ja heitä vastustavien mielenosoittajien välille on puhjennut väkivaltaisuuksia. Poliisin mukaan kaksi henkilöä on loukkaantunut. Paikalla on parhaillaan useita satoja mielenosoittajia.

Alueellinen hätätila mahdollistaa lisävoimien pyytämisen, mikäli paikalliset poliisivoimat eivät selviä tilanteesta.

Poliisin pitää äärioikeiston tilaisuutta laitttomana kokoontumisena ja on käskenyt kaikkia puistoon kokoontuneita mielenosoittajia poistumaan.

Äärioikeiston marssi 12. elokuuta Charlottesvillessä.
Chip Somedevilla / AFP

"Te ette korvaa meitä!"

Tilanne Charlottesvillessä kiristyi jo perjantai-iltana, kun sadat äärioikeistolaiset marssivat Virginian yliopiston kampuksella sijaitsevalle Thomas Jeffersonin patsaalle osoittamaan kunnioitustaan yhdelle maan perustajista.

Soihtukulkuessaa huudeltiin muun muassa "Te ette korvaa meitä!" ja "Valkoiset elämät merkitsevät!". Jälkimmäisellä huudolla viitattiin Mustat elämät merkitsevät -kampanjaan, joka on saanut Yhdysvalloissa paljon huomiota. Marssi päättyi, kun poliisi saapui paikalle ja hajotti mielenosoituksen.

Kaupungin pormestari Mike Signer tuomitsi perjantaisen kokoontumisen rasistisena vihanlietsomisena.

Yhdysvalloissa on viime vuosina käyty paljon keskustelua siitä, sopivatko etelävaltioiden sisällisodan aikaiset symbolit julkisiin tiloihin. Etelävaltiot kannattivat sisällissodassa orjuuden jatkamista.

Lähteet: AP, Reuters, CNN