Kiira-rajuilman tuulenpuuskat olivat liikaa Ilmatieteen laitoksen mittareille: "Puuskat olivat tosi rajuja"

Helsingissä rajuilman mukanaan tuomat tuulenpuuskat olivat jopa 32,5 metriä sekunnissa ja liian kovia mittauslaitteille.

Rajut myrskyt
Kaatunut puu
Kaatunut puu Lapinmäentiellä Helsingissä 12. elokuuta.Kristiina Tolvanen / Yle

Rajuilma Kiira oli iltakymmeneltä voimakkaimmillaan alueella Kotkasta Lappeenrantaan ja Mikkeliin, kertoo Ilmatieteen laitosken päivystävä meteorologi Henri Nyman.

– Se on kaarimainen muodoltaan. Kyllä se Joensuuhunkin jossain määrin yltää, mutta todennäköisesti siellä ei esiinny näitä voimakkaita ukkospuuskia, mitä pääkaupunkiseudulla ja Kymenlaaksossa on esiintynyt, Nyman sanoo.

Etelärannikolla tuulenpuuskat ovat olleet rajuimpia, Helsingin majakalla jopa 32,5 metriä sekunnissa.

– Puuskat olivat tosi rajuja varsinkin Helsingin tienoolla ja Helsingin edustalla. Ilmatieteen laitoksen automaattinen havainnontarkastus hylkäsi mittaustuloksia, koska niiden lukemat olivat nin kovia, Nyman toteaa.

Ukkonen on ollut nopealiikkeinen ja kattanut vain melko pienen osan maasta, Salosta Uudellemaalle, Päijät-Hämeeseen ja Kymenlaaksoon.

Vielä yön aikana itärajan läheisyydessä ukkosta tulee esiintymään jopa pidemmän aikaa, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Rintaman liike on illan edetessä hidastumassa. Aamuun mennessä rintama on väistynyt Suomen yltä.

Rintaman perässä on tulossa lisää heikompaa sadetta, mutta voimakkaita ukkosia ei ole enää tulossa lisää.

Ilmatieteen laitoksen nettisivut ovat olleet illan aikana kaatuneena suurten käyttäjämäärien vuoksi. Laitoksen palvelimet eivät kestäneet ryntäystä.