1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. myrskyt

Video Porkkalan saaristosta: "Tuuli kuljetti vettä meren pintaa pitkin vaakatasossa"

Iitissä häämusiikki katkesi ja juhlateltta romahti. Espoon Matinkyläsä parvekkeen lasiovi räsähti rikki.

myrskyt
Uutisvideot: Rajuilma Porkkalan saaristossa
Uutisvideot: Rajuilma Porkkalan saaristossa

Purjehtija Martti Alatalo odotti myrskyä laiturissa Porkkalan saaristossa. Hän kiikaroi lähestyviä pilviä saaren korkeilta kohdilta, näki sateen lähestyvän seinänä ja laskeutui laiturille.

– Se tuli niin, että pimeni. Salamointi lisääntyi. Sitten alkoi tuuli. Tuuli kuljetti vettä meren pintaa pitkin vaakatasossa, Alatalo kuvaa.

12-metrisen veneen kiinnitys oli varmistettu kahdella poijulla. Masto, puomi ja veneen runko loivat tuulipintaa ja ylimääräisistä köysistä huolimatta tuuli painoi veneitä.

– Nyt oltiin laiturissa, ja silti vene kallistui yhtä paljon kuin purjeilla, Alatalo kuvailee.

Matalapaineiden liikkuessa meri laskee ja nousee. Nyt liike oli kuin nopeutettua.

– Meri alkoi virrata. Vesi meni ulos lahdesta valtavaa vauhtia, ja tuli valtavaa vauhtia takaisin - kymmenen minuutin aikana. Korkeusero oli kymmenessä minuutissa yli kolmekymmentä senttiä.

Sosiaalisessa mediassa levisi lauantaina kulovalkean tavoin video, jossa myrskyn rikkoma sadevesiputki syöksi vettä marketin hyllyille Espoossa. Kauppiaan mukaan vettä levisi myymälään noin kahdensadan neliömetrin alueelle.

30 m/s puuskia Suomenlahdella

Sääennusteita oli ilmiselvästi seurattu. Suomenlahden merivartiosta kävi poimimassa merestä yhden kaatuneen jollan miehistön, mutta muita vahinkoja ei illalla ollut tiedossa. Merellä olleiden partioveneiden mittarit näyttivät puuskissa yli 30 sekuntimetrin tuulia.

Rajuilma ryöpytti paitsi saaristossa myös mantereella. Flow-festivaaleissa suojauduttiin taivaan alta telttoihin, Linnanmäen huvittelu keskeytyi ja märät ihmiset ahtautuivat suojaan sateelta ja salamoilta katoksiin ja kuppiloihin.

Tuuli riehui lasin rikki seitsemännen kerroksen parvekkeestai Matinkylässä Espoossa.
Tuulen voimasta rikkoutunut seitsemännen kerroksen parvekkeenovi Matinkylässä Espoossa.Sari Laine

Rannan tuntumassa Espoon Matinkylässä opittiin, että kerrostalon yläkerroksissa parvekkeen ovet suljetaan tiukasti - ennen myrskyä.

– Ovi oli ollut lasitetulla parvekkeella aavistuksen raollaan ja paiskautui siitä kiinni, jolloin tuuli puski lasin sisään. Koko aula on täynnä veitsenteräviä sirpaleita. Sohvatyynyt on lasisilpussa. Me asutaan seitsemännessä kerroksessa, ja täällä tuuli tuntuu, kertoo Sari Laine Espoosta.

Tuusulan Jokelassa syöksyvirtaus repi juurineen kokonaisen kuusiaidan. Sen olivat istuttaneet Yle Uutisille asiasta kertoneen naisen vanhemmat lähes 60 vuotta sitten.

Pirkkolalainen kuusi litisti liiterin

Eniten vahinkoja aiheuttivat puut, joita kaatui teille, sähkölinjoille, autojen päälle ja verannoille. Helsingin Pirkkolassa 100 vuotta nähnyt kuusi ei Kiira-myrskyn puuskia kestänyt vaan katkesi kuudesta metristä.

Vanha kuusi kaatui liiteriin Helsingin Pirkkolassa Kiira-myrskyn aikana.
Pasi Siistonen

– Kyllähän se naksahti. Katsottiin kuusta ihan livenä, kuinka tuuli sitä puisteli. Sanoin vaimolle, että ei se katkea. Kolmentoista sekunnin päästä katkesi, Pasi Siistonen ihmettelee.

Kaatuessaan tuuli litisti liiterin.

– Liiteri on nyt somasti kasassa.

Myös Siistonen hämmästeli vauhtia, jolla rintama eteni.

– Olin päättänyt putsata rännit, oli lämmin ja ukkosen kumina kuului kaukaa. Tulin katolta alas, siirsin auton pois puun alta ja sitten se alkoi.

Baddingin Paratiisi katkesi sähkökatkoon iittiläisissä häissä

Ukkosrintama jatkoi matkaa rannikolta sisämaahan, ja saavutti pian Kymenlaakson. Sielläkin myräkkä kaatoi puita ja katkoi sähköjä.

Iitissä elokuiset hääjuhlat olivat mennä epäjärjestykseen. Häämuusikko Simo Helkalan kitara vaikeni, kun sähkö katkesi. Ensimmäisten valssien aikana pihalla oli käynyt puuska.

IMG_6539.JPG

– Juhlateltta on tohjona. Onneksi kukaan ei ollut teltassa vaan tanssimassa niitä häätansseja.

Tunnin sähkökatkon jälkeen hääbändi pääsi jälleen soittamaan - Paratiisia. Yleisö hurrasi riemusta aina sähköjen palatessa, mutta neljästi ne katkesivat, aina ensimmäisen säkeistön puolivälissä.

– Sitten saimme akustiset kitarat ja kynttilänvalossa soitetaan. Nuotteja ei kyllä nähdä mutta tunnelmaa on. Onnea vaan hääparille, häämuusikko Helkala kuvailee yöhön jatkuneita häitä.

Lue seuraavaksi