1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. myrskyt

Kuva: Syöksyvirtaus repi juurineen kokonaisen kuusiaidan Tuusulan Jokelassa

Ilmatieteen laitoksen meteorologi: Syöksyvirtauksen tekosia.

Pääkaupunkiseudulla riehuneen Kiira-rajuilman johdosta pelastuslaitos on saanut yli 300 vahinkoilmoitusta.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Paavo Korpelan mukaan vahingot ovat aiheutuneet rajuilman mukanaan tuomista syöksyvirtausparvista, missä kylmiä virtauksia syöksyy pilvistä alas.

Jokelan Einolanmäessä puita kaatui paljon

Tällaisten syöksyvirtausten kohteeksi joutui Uudellamaalla muun muassa Einolanmäki Tuusulan Jokelassa. Tuusulalaisnainen kertoi Yle uutisille puhelimitse kylän kohtaamista vahingoista.

– Kylällä on tapahtunut paljon vahinkoja. Puita on kaatunut teiden päälle. Mutta tuo minun kuusiaitani on ennen näkemätön juttu, nainen kertoo.

Rajuilma iski päälle Jokelassa hieman ennen puolta kahdeksaa, hän muistaa. Kaikki tapahtui nopeasti, vartin sisällä.

– 19.25 nousi kova tuuli ja ukkonen sekä vesisade. Menin verannalle tilanteen jälkeen ja ihmettelin, että en ole ennen koskaan nähnyt naapurin pellolle, nainen kertaa.

Koko vuosikymmeniä paikallaan seissyt kuusiaita, isot puut, koko rivi oli noussut juuriltaan ja puut olivat kaatuneet samaan suuntaan.

"Kun näin tapahtuneen, itkin"

Naisen vanhemmat olivat muuttaneet taloon vuonna 1960 ja istuttaneet kuusiaidan. Puut ovat siis lähes 60-vuotta vanhat. Kuusiaitaa kaatui koko tontin leveydeltä.

– Kun näin tapahtuneen, itkin, tuusulalaisnainen kertaa tilannetta. Olin kyllä joskus ajatellut laittaa siihen tuija-aidan tilalle. Nyt ei muuta kuin metsurit paikalle. Niin siististi menivät. Nyt löytyy puuta mökin lämmitykseen.

Ilmatieteen laitokselta meteorologi Paavo Korpela vahvistaa, että hyvin isolla varmuudella kuusiaidan kaatumisen on aiheuttanut juuri syösyvirtaus.

Korjattu 13.8.2017 klo 9.23 Einolanmäen kirjoitusasu.