Yliajo vaati kuolonuhrin Charlottesvillessa – Yhdysvaltalaispoliitikot tuomitsevat väkivallan ja kiihkoilun

Valkoisten ylivaltaa ajavien ja heitä vastustaneiden mielenosoituksesta syntyi mellakka, jonka yhteydessä auto ajoi väkijoukkoa päin.

Yhdysvallat
charlottesville2
Virginian osavaltion poliisi tutkii paikkaa, jossa ajoneuvo osui mielenosoittajiin Charlottesvillessä Virginiassa 12. elokuuta 2017.Tasos Katopodis / EPA

Charlottesvilleen on laskeutunut traagisen päivän päättävä pelottava pimeys. Kaupunkiin on julistettu hätätila.

Kaduilla partioi suuri määrä poliiseja sekä Virginian kansalliskaartin sotilaita. Yläpuolella pörrää poliisin helikoptereita ja tiedustelulennokkeja.

Patsas riidan aiheena

Virginian luoteisosassa sijaitsevasta reilun 40 000 asukkaan Charlottesvillesta tuli mielenosoittajien taistelutanner lauantaina aamupäivällä paikallista aikaa.

Katutappelu alkoi, kun valkoisten ylivaltaa ajavat äärioikeistolaiset valmistautuivat marssimaan etelävaltoiden sisällissodan aikaisen sotapäällikön Robert E. Leen haudalle. Kenraali Lee (1807-1870) tunnettiin myös orjakaupan puolustajana.

Äärioikeistolaiset marssivat, koska Charlottesville on päättänyt poistaa Leen patsaan ja muut separatistiset symbolit näkyviltä paikoilta.

Vastapuoli oli odottamassa kadulla

Äärioikeistolaiset järjestivät Charlottesvillessa jo perjantai-iltana soihtukulkueen, mikä muistutti monia paikallisia Ku Klux Klanin ja muiden rasististen järjestöjen toimista.

Lauantaina heitä vastassa oli vasemmistolaisia ja muita aktivisteja. Mielenosoittajia oli yhteensä useita satoja. Tappeluissa loukkaantui ainakin toistakymmentä ihmistä.

Äärioikeistolaiset heiluttivat etelävaltioiden lippua. Jotkut olivat varustautuneet kypäröin ja kilvin.

Auto väkijoukkoon, helikopteri syöksyi maahan

32-vuotias nainen kuoli ja parikymmentä muuta ihmistä loukkaantui, kun henkilöauto ajoi kaaoksessa päin äärioikeistolaisia vastustavien ihmisten joukkoa. Poliisi on ottanut kiinni auton kuljettajan, joka on 20-vuotias mies Ohiosta.

Toisessa välikohtauksessa kaupungin ulkopuolella kuoli kaksi ihmistä. Paikallisten viranomaisten mukaan poliisin helikopteri syöksyi maahan.

Viranomaiset eivät ole kertoneet, oliko helikopteri matkalla mellakoita taltuttamaan tai liittyikö onnettomuus ylipäätään niihin.

Joka tapauksessa poliisi näytti pitkään voimattomalta taltuttamaan tappelijoita.

Liittovaltion poliisi FBI on aloittanut tutkinnan autoiskusta.

Trumpia vaadittiin tuomitsemaan äärioikeisto

Presidentti Donald Trump tuomitsi väkivallan.

– Vihan ja kahtiajaon on loputtava tähän paikkaan, Trump sanoi New Jerseyssä, missä hän viettää lomaansa.

– Tuomitsemme ankarasti vihan, kiihkoilun ja väkivallan eri puolilta. Sitä on jatkunut jo pitkään maassamme. Se ei alkanut Donald Trumpin tai Barack Obaman aikana, sitä on jatkunut hyvin pitkään, Trump sanoi.

Trump sai osakseen kritiikkiä myös oman puolueensa republikaanien riveistä siitä, ettei hän tuominnut yksiselitteisesti äärioikeistoa.

– Herra presidentti, pahuutta on puhuteltava oikeilla nimillä. Syylliset olivat valkoisen rodun ylivaltaa ajavia ääriaineksia. republikaanisenaattori Cory Gardner twiittasi.

Moni muu poliitikko puhui Charlottesvillen tapahtumista rasismina, vihana ja kotimaisena terrorismina.

– Viestimme Charlottesvilleen tulleille äärioikeistolaisille ja natseille on tämä: Painukaa kotiinne, Virginian kuvernööri Terry McAuliffe sanoi.

Myös oikeusministeri Jeff Sessions tuomitsi väkivallanteot ja sanoi, ettei rotukiihkoilua voi hyväksyä.

Charlottesvillen tapahtumat lisäävät jännitettä ja mellakoiden vaaraa eri puolilla maata. Useat poliitikot ja kansalaisoikeusaktivistit ovat vedonneet kannattajiinsa vihapuheen ja rasismin tukahduttamiseksi.

Lähteet:

Reuters, AFP, BBC, CNN, Fox News

Jutun otsikkoa korjattu kelllo 11.21: Hätätila oli julistettu Charlottesvilleen jo ennen äärioikeiston marssia lauantaina.