Mitä ruotsalaistoimittajalle tapahtui Tanskan amatöörisukellusveneessä? Rikostutkijat taistelevat kelloa vastaan

Ruotsissa ja Tanskassa kuohuttaa tapaus, jossa joukkorahoitetun yksityisen sukellusveneen omistajaa epäiltiin aiemmin ruotsalaistoimittajan taposta.

sukellusveneet
Sukellusvene Nautilus
Tunnistamaton nainen seisoi yksityissukellusvene UC3 Nautiluksen tornissa Kööpenhaminan satamassa perjantaina 11. elokuuta.Anders Valdsted / EPA

Mitä yksityissukellusvene Nautiluksella tapahtui torstain ja perjantain välisenä yönä? Tätä selvittävät nyt rikostutkijat Tanskassa.

Poliisi etsii maihin nostetusta sukellusveneestä jälkiä mahdollisesta henkirikoksesta, jonka uhriksi ruotsalaistoimittaja Kim Wall on saattanut joutua.

Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) ja Ekstrabladet (siirryt toiseen palveluun) kuvailevat tutkintaa taisteluksi kelloa vastaan.

– Jos sukellusveneen sisäpuoli on koskematon, siellä on todennäköisesti jälkiä mahdollisesta rikoksesta. Jos se täytyy ensin tyhjentää vedestä, tutkijoiden on toimittava nopeasti, jotta suolainen merivesi ei ehdi tuhota biologisia jälkiä, kertoo entinen Tanskan poliisin murhatutkija Kurt Kragh Ekstrabladetille.

Poliisi on aloittanut sunnuntain vastaisena yönä teknisen tutkinnan sukellusveneen tornissa, kertoo uutistoimittaja TT:n valokuvaaja Ruotsin radiolle (siirryt toiseen palveluun). Sukellusvene siirretään sunnuntain aikana suojaisempaan paikkaan, missä sille tehdään tarkempi rikostutkinta.

Sukeltajien oli tarkoitus tutkia venettä vielä kun se oli uponneena, mutta he eivät päässeet alukseen sisälle.

Toimittaja nähtiin sukellusveneen tornissa

Tähän mennessä sukellusvene Nautiluksen liikkeistä tiedetään seuraavaa. Nautilus lähti matkaan Kööpenhaminasta torstai-iltana kyydissään omistaja Peter Madsen ja ruotsalainen naistoimittaja Kim Wall, joka oli tekemässä reportaasia keksijänä tunnetusta Madsenista.

Alus saapui Refshaleøenin saarelle ja lähti sieltä noin puoli kahdeksalta illalla, jolloin ruotsalaistoimittajasta on viimeinen näköhavainto Madsenin seurassa sukellusveneen tornissa.

Madsenin mukaan Wall nousi pois aluksesta saaren satamassa myöhemmin illalla.

Kim Wall kuvattuna vuonna 2015.
Ruotsalaistoimittaja Kim Wall on kadonnut.Tom Wall / EPA

Wallin miesystävä soitti poliisille yöllä, kun alus ei palannut satamaan sovitusti. Wall on torstai-illasta lähtien ollut kateissa ja poliisi etsii häntä.

Sukellusvenettä etsittiin Tanskan laivaston voimin kahdeksan tunnin ajan, kunnes se löytyi. Madsen pelastettiin hyväkuntoisena, mutta Nautilus upposi Juutinrauman salmeen perjantaina aamupäivällä.

Pelastusalus nosti sukellusveneen lauantaina ja kuljetti sen satamaan Kööpenhaminan lähelle. Keskiyön jälkeen sukellusvene nostettiin maihin.

Omistajaa epäillään kuolemantuottamuksesta

Tanskan poliisi pidätti Madsenin, jota kuultiin Kööpenhaminan käräjäoikeudessa suljettujen ovien takana eilen.

Hänet vangittiin epäiltynä rikoksesta, jota lähin nimike Suomen rikosnimikkeistössä olisi kuolemantuottamus tai surma.

Oikeuden mukaan Madsen ei ole tehnyt mitään tahallisesti vaan kyse on laiminlyönneistä. Aiemmin rikosnimikkeenä oli murha tai tappo.

Madsenin asianajaja kertoi Aftonbladetin mukaan (siirryt toiseen palveluun), että Madsen kieltää tehneensä rikosta.

Tanskalaisen Ekstrabladetin (siirryt toiseen palveluun) lähteiden mukaan poliisi epäili aiemmin Madsenin upottaneen sukellusveneen hävittääkseen jäljet ruotsalaistoimittajan surmaamisesta.

UC3 Nautilus -sukellusvene on yksi maailman suurimmista amatöörien rakentamista sukellusveneistä, ja se rakennettiin joukkorahoituksella. Tanskalainen keksijä Peter Madsen on sen suunnittelija ja omistaja.

Jutussa on käytetty lähteinä Ekstrabladetia, Aftonbladetia, Dagens Nyheteriä, SVT:tä ja Sveriges Radiota.

Lue lisää:

Joukkorahoituksella rakennettu yksityinen sukellusvene upposi Tanskassa – Yhtä ihmistä etsitään