1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Kanadalaispappi kotiin Pohjois-Koreasta – Poika kuvaili kohtaamista epätodelliseksi

Pastori on viimeisin Pohjois-Koreasta vapautettu pohjoisamerikkalainen. Ruotsi avusti tapauksessa.

Kanadalaispappi Hyeon Soo-Lim saatettiin oikeuden eteen Pjongjangissa 16. joulukuuta 2015. Kuva: AOP

Kaksi vuotta Pohjois-Koreassa vangittuna ollut kanadalainen pappi on palannut kotimaahansa vapauttamisensa jälkeen.

62-vuotias Hyeon Soo-lim tuomittiin elinikäiseen pakkotyöhön Pohjois-Korean vastaisesta toiminnasta kaksi ja puoli vuotta sitten. Hänet vapautettiin maan uutistoimiston KCNA:n mukaan lääketieteellisistä syistä.

Pastoria pidettiin pidätyksensä aikaan yhtenä vaikutusvaltaisimmista kristillisistä lähetystyöntekijöistä Pohjois-Koreassa.

Hän matkusti eri puolilla Pohjois-Koreaa ja työskenteli orpokodeissa ja sairaaloissa. Kanada on kiistänyt pastoria koskevat syytteet.

Perhe otti papin vastaan iloisena pitkään kestäneen epävarmuuden jälkeen. Miehen poika James Lim kuvaili, että oli epätodellista nähdä isä uudelleen.

Limin mukaan hänen isänsä on kiitollinen Kanadan hallitukselle, jonka turvallisuusneuvonantaja matkusti Pohjois-Koreaan neuvottelemaan Soo-limin vapauttamisesta.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau kiitti vapauttamisen jälkeen Ruotsia, kertoo kanadalainen Global News -sivusto (siirryt toiseen palveluun). Kanadalla ei ole omaa diplomaattista edustusta Pohjois-Koreassa. Ruotsin suurlähettiläs avusti tapauksessa muun muassa tapaamalla pastorin maaliskuussa.

Pohjois-Korean vankina on edelleen kolme yhdysvaltalaista. Yhdysvallat on kieltänyt matkustamisen Pohjois-Koreaan, Kanada puolestaan suosittelee kansalaisiaan välttämään sitä.

Pohjois-Koreassa on Global Newsin mukaan tällä hetkellä rekisteröityneinä kuusi kanadalaista.

Lähteet: AP, AFP, STT