1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kiira nostatti harvinaiset myrskylukemat – meteorologi: automaattijärjestelmät sekosivat 29 m/s puuskista

Etelä-Suomen taivas täyttyi tuhansista salamoista, kun nopeasti edennyt Kiira-rajuilma pyyki itään päin. Rankkasateet jäivät tulematta.

Kotimaan uutiset
Raivaustöitä Helsingin Pakilassa.
Raivaustöitä Helsingin Pakilassa lauantaina.Tiina von Martens / Yle

Nopeasti lauantaina edenneen Kiira-rajuilman aikana havaittiin harvinaisen kovia hetkittäisiä puuskatuulia. Sisämaassa mitataan harvoin 25 m/s tuulia, mutta eilen illalla useilla maa-asemilla mitattiin näin kovia lukemia. Ilmatieteen laitoksen virallinen mittauspiste Kaisaniemen puistossa Helsingissä ei tuulen huippua edes tavoittanut.

– Tuuli oli aluksi rauhallinen, mutta kun yhtäkkiä tulee 29 m/s puuska, automaattiset järjestelmät tulkitsevat puuskan niin, että mittari ei voi olla oikeassa, kuvaa meteorologi Paavo Korpela hivenen huvittuneena Ilmatieteen laitoksen mittareita.

Automaattijärjestelmän takia laitoksen meteorologit eivät tällä hetkellä pysty sanomaan, mikä oli Kaisaniemessä tuulen keskinopeus. Kova lukema on silti harvinainen talojen suojassa sijaitsevalla Kaisaniemen asemalla.

Ilmatieteen laitoksella on käytössä automaattinen muun muassa tuulenpuuskia varten suunniteltu järjestelmä, jonka tarkoitus on lisätä mittausten luotettavuutta. Tässä tapauksessa puuskan huippua ei olisi havaittu, jos olisi luotettu sokeasti järjestelmään.

– Tämmöiset aiheuttaa vähän päänvaivaa, kun lukemat sitten laitetaan manuaalisesti , Korpela jatkaa.

Myös Ilmatieteen laitoksen internetpalvelin joutui koetukselle, kun se ei kestänyt laitoksen sivuille illalla saapuneiden kiinnostuneiden määrää. Palvelin oli myräkän riehuessa pois käytöstä.

Muutaman tunnin ajan täysi tohina päällä  

Kiiran myrskyhuippu havaittiin Helsingin edustan majakalla, jossa mitattiin seitsemän aikaan yli 32 m/s puuskalukema. Mikäli kyse olisi keskituulennopeudesta, se hipoisi hirmumyrskyn kovuutta.

Ilmatieteen laitoksella huomattiin lähestyvän rintaman kovuus ja annettiin erittäin harvinainen kehotus pysytellä tuulen takia sisätiloissa.

Kovimmat tuulet Kiira toi pääkaupunkiseudulle ja siitä rannikkoa pitkin itään. Myös Kymenlaaksossa tuuli puuskissa lähes myrskyn voimakkuudella, mutta Kiira heikkeni matkalla itään päin. Myös pelastuslaitosten hälytystehtävät painottuivat pääkaupunkiseudulle ja Kymenlaaksoon. Muutaman tunnin aikana pääkaupungissa tuli 600 hälytystä. Illalla töissä olivat myös sopimuspalokuntalaiset.

– Lyhyessä ajassa tuli hurja määrä tehtäviä. Nyt oli kovat tuulenpuuskat, jotka aiheuttivat myrskyvahinkoja, kertoo väsynyt palomestari Paul Nyberg, joka jakeli tehtäviä illalla lennosta, kun ruuhka oli niin kova.

Helsingin pelastuslaitos kehottaa ihmisiä liikkumaan edelleen varovasti esimerkiksi Keskuspuistossa, jossa on kaatuneita puita.

Pelastuslaitokset saivat myrskyrintaman jäljiltä noin tuhatkunta hälytystä.

Kiira meni ohi nopeasti melko vähillä sateilla

Kovista tuulista huolimatta eilisestä myräkästä on selvitty ilman henkilövahinkoja. Sen sijaan myrsky kaatoi puita, irrotti kattoja ja katkoi sähköjä.

Ukkosen mukana ennakoitiin myös kaatosateita. Suurilta vesivahingoilta kuitenkin vältyttiin, kun ukkosrintama kulki illan aikana nopeasti mereltä linjalla Kirkkonummi Etelä-Saimaa itään päin. Enimmillään vettä tuli tunnin aikana muutama sentti Kymenlaaksossa, jossa rintama pysyi pidemmän aikaan paikallaan. Viranomaiset olivat varautuneet huomattavasti suurempiin vesimääriin.

Salama iski illan aikana mittareiden mukaan noin 6 500 kertaa, mikä ei ole tavatonta, mutta sitä ei ole vielä tänä kesänä koettu. Maasalamia oli eniten illan aikana itäisellä Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa.

Salamat sytyttivät lukuisia rakennuspaloja, mutta niistä selvittiin ilman henkilövahinkoja.

Lue seuraavaksi