Flow Festival välttyi pahimmalta ukkoskaaokselta: ”Ainekset olivat paljon pahempaan"

Osa Helsingissä järjestettävän festivaalin keikoista jouduttiin keskeyttämään ukkosmyrskyn takia lauantaina.

festivaalit
Salama Flown yllä
Myrskyjen voimistuminen on yksi ilmastonmuutoksesta todistava ilmiö. Etelä-Suomessa koettiin Suomen oloissa kova Kiira-niminen rajuilma viime elokuussa. Kuvan on ottanut yle.fi:n lukija Helsingissä Kiiran pauhatessa.Jyri Äärilä

Amerikkalaisartisti Danny Brown aloitti keikkansa Flow Festivalin päälavalla lauantaina klo 19. Hän ehti soittaa vain muutaman minuutin, kunnes rankkasade alkoi piestä festivaalialuetta. Keikka loppui kuin seinään.

Ukkosmyrskyä oli osattu odottaa. Koko päivä oli ollut hiostavan kuuma ja kaikki pälyilivät taivaalle tummia pilviä odotellen.

Silti myräkkä tuli yllättäen. Voimakas sade ja tuuli alkoivat kuin tyhjästä. Ihmiset kirkuivat, kaivoivat kertakäyttösadetakkejaan ja juoksivat lähimpään suojaan.

– Flow Festivalilla ei ole ollut sadetta juuri koskaan. Tästä tuli opittua, kuinka arvaamaton sää on. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologikaan ei pysty ennustamaan etukäteen tarkaa aikaa, milloin raju säärintama osuu paikallisesti tietylle alueelle, sanoo taiteellinen johtaja Tuomas Kallio.

Voimakkaaseen ukkosmyrskyyn oli osattu varautua ennakkoon. Rakenteita oli vahvistettu entisestään ja maahan pulttaamaton irtain tavara oli siirretty pois.

– Ainekset olivat kyllä pahempaankin. Onneksi henkilövahingoilta vältyttiin, Kallio toteaa.

Myrskyn takia ulkoilmalavat laitettiin kiinni, samoin kuin isoimmat teltat. Festivaalin isoimmassa teltassa sadesuoja rikkoontui ja vesi tuli sisään. Teltta piti käytännössä korjata uudelleen, mikä viivästytti keikkojen aloittamista.

– Ripustukset ja teltan rakenteet piti tarkistaa uudelleen ja saada teltan avaamiseen viranomaisten luvat.

Myrskyn takia Flow Festivalilta peruuntui kaksi keikkaa isoista teltoista. Suomalaisartisti Alma aloitti oman settinsä noin puoli tuntia myöhässä. Hän kirosi myrskyn tuomaa jännitystä.

Sunnuntaille Helsinkiin on luvattu huomattavasti miellyttävämpää säätä. Tuomas Kallion mukaan lämmin ja pilvinen sää on parempi kuin 13 astetta ja koko ajan sadetta.

Ukkosmyrskystä huolimatta Flow Festival on miltei loppuunmyyty. Kolmen päivän aikana tapahtumassa vierailee yhteensä 75 000 ihmistä.