1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Iranin parlamentti hyväksyi lisärahoituksen ohjusohjelmalle

500 miljoonan euron rahoituspaketti asevoimille on vastine Yhdysvaltojen uusille talouspakotteille.

Iran
ohjus laukaistaan maasta
Iranin vallankumouskaarti laukaisi ohjuksen Länsi-Iranissa 18. heinäkuuta 2017.EPA

Iranin parlamentti hyväksyi sunnuntaina puolen miljardin euron korotuksen maan puolustusmenoihin. Lisärahoitus jaetaan puoliksi maan ohjusohjelman ja Iranin vallankumouskaartin ulkomaisten operaatioiden kesken.

Iranin varaulkoministeri Abbas Araghcin mukaan päätös oli Iranin vastareaktio Yhdysvaltojen asettamiin uusiin talouspakotteisiin.

Laki lisärahoituksesta hyväksyttiin parlamentissa lähes yksimielisesti. Äänestyksen jälkeen lainsäätäjät huusivat ”Kuolema Amerikalle”, valtiollinen uutistoimisto IRIB raportoi.

– Amerikkalaisten tulisi tietää, että tämä oli meidän ensimmäinen askeleemme terrorismin ja Yhdysvaltojen seikkailunhalun torjumisessa, parlamentin puhemies Ali Larijani kertoi esitellessään uutta rahoituspakettia.

Ydinsopimus natisee

Äänestys on viimeisin käänne Yhdysvaltojen ja Iranin välisessä pitkään jatkuneessa nokittelussa. Heinäkuussa Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö määräsi Iranille uusia talouspakotteita maan ballististen ohjusten kehitysohjelman takia.

Iranin mukaan pakotteet ovat vastoin vuoden 2015 ydinsopimusta, jonka mukaan Iran pidättäytyy asekelpoisen uraanin valmistuksesta vastineeksi talouspakotteiden lieventämisestä.

Varaulkoministeri Arachin mukaan nyt hyväksytty lisärahoitus ei riko ydinsopimusta, eikä anna vastapuolelle mitään tekosyitä jatkotoimiin.

– Iran kasvattaa potentiaalisia ja todellisia vaihtoehtoja, joilla vastata Yhdysvaltojen vihamielisiin toimiin, Araghci perusteli lisärahoitusta.

Parlamentin hyväksymän rahoituspaketin täytyy vielä läpäistä toinen äänestys ja saada Iranin uskonoppineiden hyväksyntä ennen kuin se astuu voimaan.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi