Herätys: Junalakko alkaa, päiväkoti uudistuu ja poliiseja patistellaan pysymään töissä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
VR:n henkilöjunia Helsingin ratapihalla Linnunlaulun sillalta kuvattuna keskiviikkona 9. elokuuta 2017.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Junalakko alkaa illalla - näin varaudut

Veturinkuljettajien työnseisauksesta johtuen junat eivät kulje maanantaina kello 18 lähtien, Venäjän-junia lukuun ottamatta. Maanantaina ennen iltakuutta lähteneet junat ajetaan kuitenkin määräasemilleen. Omalla autolla liikkuvia kehotetaan välttämään ruuhkahuippuja. Muille suositellaan kimppakyytejä, pyöräilyä ja etäpäivän pitämistä tiistaina. Junaliikenteen pitäisi toimia tavalliseen tapaan keskiviikkoaamusta lähtien.

Päiväkoti uudistuu

Uudet ohjeet muuttavat tästä syksystä lähtien päiväkotien toimintaa. Päiväkotien pitää tukea entistä enemmän lasten oppimista ja kehittymistä. Lapset otetaan myös aiempaa enemmän mukaan toiminnan suunnitteluun. Leikin tärkeyttä painotetaan silti jatkossakin.

Lapsia pihalla leikkimässä.
Mårten Lampén / Yle

Poliisihallitus kannustaa poliiseja pysymään töissä ja lykkäämään eläköitymistä

Tavoitteena on saada poliisien määrä pysymään nykyisellä tasolla eli 7 200 poliisissa ja lisätä poliiseja kentälle. Ensi vuoden budjettiin on tulossa riittävä rahoitus, mutta Suomen Poliisijärjestöjen Liitto ei usko jatkoajan kiinnostavan raskasta työtä tekeviä poliiseja. Uusia poliiseja ei ehdi valmistua paikkaamaan vajetta. Vuosittain noin 300 poliisia jää eläkkeelle tai siirtyy muihin tehtäviin.

Moottoripyöräpoliisi
Henrietta Hassinen / Yle

Salakalastaja voi tulevaisuudessa saada lähes 10 000 euron laskun yhdestä järvilohesta

Maa- ja metsätalousministeriö aikoo selvittää mahdollisuudet määrittää listahinnat uhanalaisille kaloille. Tämä tarkoittaa, että salakalastaja voi tulevaisuudessa joutua maksamaan tuhansia euroja yhdestä pyytämästään uhanalaisesta kalasta. Luonnonvarakeskuksen mukaan salakalastus uhkaa sukupuuton partaalla olevia lajeja eivätkä nykyiset rangaistukset ole riittäviä salakalastuksen kitkemiseksi.

Kalastaja Torniossa Kukkolankoskella.
Minna Aula / Yle

Keniassa odotetaan lakkoilua

Presidentinvaalien jälkeiset kiistat jatkuvat Keniassa. Viikonloppuna oppositiojohtaja Raila Odinga kannusti kannattajiaan jäämään pois töistä maanantaina. Odingan mukaan hallitus on syyllistynyt vaalivilppiin ja murhannut hänet kannattajiaan. Yle seuraa tilannetta.

Oppositiojohtaja Raila Odinga puhui kannattajilleen Kiberan alueella Nairobissa 13. elokuuta.
Oppositiojohtaja Raila Odinga puhui kannattajilleen Kiberan alueella Nairobissa 13. elokuuta. Carl de Souza / AFP

Poutainen päivä luvassa 

Maanantaina pohjoisessa tulee paikoin sadekuuroja. Muualla on pääosin poutaa. Aurinkoisinta on etelässä. Lämpötila vaihtelee etelän 20 ja Pohjois-Lapin 15 asteen välillä.Tarkemmat säätiedot löytyvät osoitteesta yle.fi/saa.

Sääkartta maanantaille 14. elokuuta.
Yle