Valkoinen talo täsmensi Trumpin lausuntoa väkivaltaisuuksista

Turvallisuusneuvonantaja puolustaa edelleen presidentin puheita ”eri puolista”.

Valkoinen talo
Donald Trump
Saul Loeb / AFP

Valkoinen talo on selventänyt presidentti Donald Trumpin Charlottesvillen väkivaltaisuuksia koskevaa lausuntoa.

Trump tuomitsi lausunnossaan väkivallan, mutta ei nimennyt äärioikeistoa yksin syylliseksi levottomuuksiin. Sen sijaan hän syytti tapahtumista ”eri puolia”, mikä nostatti kritiikkiä myös oman puolueen riveistä.

Valkoinen talo täsmensi tänään Trumpin lausuntoa sanoen, että presidentin tuomitseminen piti sisällään kaikki ääriryhmät, myös valkoisten ylivallan kannattajat, Ku Klux Klanin ja uusnatsit.

Virginian osavaltiossa sijaitsevassa Charlottesvillessä yksi ihminen kuoli ja parikymmentä loukkaantui lauantaina, kun henkilöauto ajoi päin äärioikeiston mielenosoitusta vastustanutta ihmisjoukkoa. Välikohtausta oli edeltänyt äärioikeiston ja vastamielenosoittajien välinen kahakka.

"Kummatkin ryhmät etsivät väkivaltaa"

Tiedotteen selventäessä presidentin puheita Valkoisen talon neuvonantaja Tom Bossert kuitenkin puolusti sunnuntaina Trumpin alkuperäistä lausuntoa.

Kotimaan turvallisuusneuvonantaja tuomitsi CNN:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) valkoisen ylivallan edustajat, mutta huomautti, että väkivaltaan oli varauduttu mielenosoittajien keskuudessa puolin ja toisin.

– Nämä ryhmät ilmestyivät paikalle etsimään väkivaltaa, Bossert sanoi viitaten sekä äärioikeistoon ja sitä vastustaneisiin mielenosoittajiin.

Äärioikeiston mielenosoituksessa vastustettiin kenraali Robert E. Leen patsaan poistoa kaupungin puistosta. Lee oli Yhdysvaltojen sisällissodassa etelävaltioiden armeijan ylipäällikkö, joka kannatti orjuuden jatkamista.

Yhdysvalloissa on viime vuosina käyty kiivasta keskustelua siitä, tulisiko etelävaltioiden sisällissodan aikaiset symbolit poistaa julkisista tiloista.

Lähteet: AFP, Yle