SVT: Ruotsi tarjoaa neuvotteluapua Yhdysvalloille ja Pohjois-Korealle

Ruotsin ulkoministerin mukaan maa olisi valmis toimimaan välittäjänä konfliktissa, ja sen suurlähetystö Pohjois-Koreassa olisi siihen ainutlaatuinen paikka.

Ruotsi
Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström
Ruotsin ulkoministeri Margot WallströmMarcus Ericsson / AOP

Ruotsi on valmis ottamaan enemmän vastuuta Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välisessä sovittelussa, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström ilmoitti myöhään sunnuntaina, että Ruotsi voisi toimia välittäjänä Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean konfliktissa.

– Jos joku pyytää meiltä apua tai arvelee, että meillä voi olla jokin rooli, olemme tietenkin valmiita toimimaan, Wallström sanoo SVT:n mukaan.

Hän sanoo, että Ruotsin Pohjois-Korean suurlähetystö on ainutlaatuinen paikka, joka mahdollistaa vuoropuhelun ja yhteyksien ottamisen.

Ruotsi oli ensimmäinen Länsi-Euroopan maa, joka perusti suurlähetystön Pohjois-Koreaan. Se oli myös vuoteen 2001 asti ainoa länsimaa, jolla on ollut katkeamaton diplomaattinen edustus maassa. Ruotsi on jo nyt hoitanut dialogia Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välillä.

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean sanasota on koventunut viime aikoina.

Pohjois-Korea on tehnyt useita ohjuskokeita ja julkaissut suunnitelman laukaista ballistisia ohjuksia Yhdysvaltain Guamin-tukikohdan lähelle Tyynellämerellä. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on puolestaan ilmoittanut, että Pohjois-Korealle voidaan vastata sotilaallisin keinoin.